Kobe Steels kvalitetsskandal växer

Lästid: 1 minut

Skandalen kring Kobe Steels fusk med produktdata har nu utvidgats till JR Tokai, operatören av Japans mest trafikerade snabbtågslinje. Skandalen kring fusket har skakat om det japanska näringslivet.

JR Tokai uppgav under onsdagen att det material som Kobe Steel skickat över inte har levt upp till branschstandard. Det skriver Nikkei Asian Review. Enligt bolaget har vissa aluminiumdelar i tågmodellen N700A visat sig ha en lägre hållfasthet än vad japanska industristandarder kräver. Tåget spelar en viktig del i det japanska infrastrukturnätet.

Men turligt nog har detta inte haft en inverkan på trafiksäkerheten eftersom delarna har bekräftats vara betydligt tåligare än de lastmängder som de faktiskt bär, uppgav JR Tokai.

JR Tokai är ansvariga för den snabbaste tåglinjen i Japan, Shinkansen, som förbinder Tokyo och Osaka.

Kobe Steel har genomgått ett stålbad på börsen under de senaste dagarna efter att man erkänt att det förekommit systematiskt fusk gällande data om produkternas kvalitet vid flera fabriker.

Företag som har tagit emot leveranser från Kobe Steel inkluderar bland annat Boeing, Toyota, Nissan och Honda.

Det händer titt som tätt att börsbolag drabbas av skandaler kring just kvalitet och det kan i slutändan bli väldigt dyrt.

Det påverkar ofta företaget i grunden då dels varumärket drabbas men även att försäljningen sjunker vilket påverkar lönsamheten och aktiekursen.

De senaste åren har vi sett flera skandaler. Samsungs telefon är ett kostsamt exempel där kvalitetsproblem fick telefonen att börja ryka, vilket i sin tur tvingade företaget till mängder med återkallelser. Volkswagen är ett annat där bolagets ingenjörer helt enkelt fuskade med data för att få bilarna att framstå som renare än vad de egentligen var. Den skandalen har kostat många miljarder för biljätten och inneburit massiva personalförändringar samt nedgång för aktiekursen.