I samarbete med Spira

Världens åttonde underverk

Lästid: 3 minuter

När jag som 15 åring började intressera mig för investeringar hade jag ingen aning om att detta skulle bli min största passion i livet. Jag älskar att leta bra investeringar och framför allt älskar jag den nya eran av teknologi som gör letandet efter bra investeringar enklare och roligare. 

Text: Andra Farhad

En strategi som jag använder mig av väldigt mycket är ränta-på-ränta-effekten. Einstein sa att att ränta-på-ränta-effekten är universums starkaste kraft och världens åttonde underverk. Även investeringsoraklet Warren Buffet har förespråkat ränta-på-ränta och genom den metoden lyckats bygga sin förmögenhet som idag uppgår till hela 82 miljarder dollar, eller ca 700 miljarder kronor. Enkelt sagt kan man säga att ränta-på-ränta funkar som snöbollseffekten – ju mer du rullar snöbollen, desto större blir den. Precis på samma sätt fungerar det med dina investeringar – ju mer du sparar och återinvesterar, desto mer växer kapitalet.

Ränta-på-ränta-effekten bygger på idén att varje år som du får ränta eller avkastning på dina pengar så ökar ditt belopp. När du sedan får ränta/avkastning året därpå så får du ränta eller avkastning även på förra årets ränta/avkastning. Detta skapar en enorm kraft. De första åren blir utvecklingen inte så stor, men efter några år så exploderar utvecklingen och dina pengar växer dubbelt så snabbt.

Alla kan dra nytta av ränta-på-ränta-effekten, men för att den ska bli så effektiv som möjligt behöver man en långsiktig och stabil portfölj med stora, stabila utdelningsbolag. Jag älskar bland annat investmentbolag och har nästan alla investmentbolagen på börsen i min portfölj. För den som inte vet vad ett investmentbolag är kan man på ett enkelt sätt säga att det är ett bolag som investerar i andra bolag, ungefär som en fondförvaltare som investerar i aktier eller andra värdepapper. Skillnaden mellan ett investmentbolag och en fond är att du genom att investera i ett investmentbolag slipper eventuella fondavgifter och får istället en utdelning beroende på vilket bolag du investerar i. Denna utdelning får du rakt in på ditt konto varje år som du sedan kan återinvestera i bolaget och på så sätt dra nytta av ränta-på-ränta-effekten på sikt.

Att bygga en portfölj kan för många kännas krångligt och svårt, men det behöver inte vara så. I takt med digitaliseringens framfart kommer det även bra och effektiva lösningar på marknaden. Collector Bank och Aktieinvest har tillsammans tagit fram en lösning – appen Spira.

Spira fokuserar på en långsiktig strategi och är en automatiserad sparapp som underlättar investeringsprocessen för dig som privatperson, så att du på ett enkelt och billigt sätt kan dra nytta av ränta-på-ränta-effekten utan att behöva grotta ner dig i börsnyheter. Det är busenkelt och du behöver varken vara en aktieexpert eller ha ett eget ISK-konto. Det är helt gratis att skapa ett konto, du betalar endast per transaktion. När du har skapat ditt konto sätter du upp ett månadssparande med autogiro. Din insättning fördelas på Stockholmsbörsens största investmentbolag. Sedan sköter sig ditt sparande helt automatiskt och du kan följa utvecklingen i appen. Du betalar ingenting för att starta ett konto hos Spira, utan du betalar endast 25 kr per transaktion. På sikt blir det mindre än genomsnittliga sparfonder och räkneexempel finns på spira.se

Fyra tips till dig som är nybörjare!
1. Få tummen ur! Jag har många vänner som sa att de skulle börja för flera år sedan, men fortfarande inte har kommit igång. Skippa utekaffet, extravinet eller ölen och investera en femhundring! Just do it! Du lär du dig längs vägen.
2. Spara regelbundet! Sätt inte in en stor klumpsumma direkt, för då finns det en risk att du köper vid en topp alltså när aktien är dyr. Om du istället sätter in månadsvis får du in både toppar och dalar.
3. Sprid riskerna! Lägg inte alla ägg i samma korg, utan se till att ditt innehav täcker flertalet bolag och branscher.
4. Ladda ner Spira och få Stockholmsbörsens bästa investmentbolag! Finns att ladda ner för Iphone HÄR och för Android HÄR.

– I samarbete med Spira

Namn: Andra Farhad
Ålder: 24 år
Bor: Stockholm
Gör: Vd för bolaget Börshajen och driver instagramkontot Börshajen