I samarbete med Danske Bank

Spara för en långsiktig och hållbar framtid

Lästid: 3 minuter

Andra Farhad, vd och grundare Börshajen: ”Ett uttryck som jag hör väldigt ofta är att “pengar är till för att spenderas”. Det är inte så konstigt att många har den inställningen.” 

Vi lever i ett samhälle som ständigt uppmuntrar oss till mer konsumtion genom lockande kampanjer, nedsatta priser, limited editions och andra nu-eller-aldrig-kampanjer. Många butiker vill få oss att tro att ju mer vi spenderar desto mer sparar vi. Men så är det inte! Många gånger faller man för en kampanj och köper något som man faktiskt inte behöver.

Det är väldigt vanligt att vilja konsumera istället för att spara och många tycker att det är jobbigt att behöva lägga undan pengar eller spara för framtiden för att det “känns som att man sparar till en annan person”. Det är inte konstigt att man känner så då människan ständigt eftersträvar belöningar, och att behöva vänta med att belöna sig själv kan många gånger kännas jobbigt och man börjar komma på ursäkter till varför man ska konsumera istället för att spara.

Det viktigaste är att komma ihåg att det faktiskt aldrig är för tidigt eller för sent för att ändra ett beteende eller en vana och faktiskt börja spara. För många är tröskeln som högst just vid start. Att behöva ändra en vana kan vara jobbigt och ta tid, men det är lönsamt i slutendan.  I denna artikel kommer jag en gång för alla ge svar på tal på de vanligaste ursäkterna kring sparande så att just du kan komma igång och spara för en bättre och ekonomiskt stabilare framtid.

5 vanliga ursäkter kring sparande!

  1. Jag kan inte spara! Att spara är precis som att träna – vi vet att träning är bra för oss och vi vet att vi borde gå till gymmet, men att ta sig upp ur soffan och komma iväg är jobbigt. Men när vi väl gjort det och klarat ett träningspass så är det väldigt skönt och vi mår bra. På samma sätt funkar det med sparande. Vi vet att vi borde spara, vi vet att vi så småningom kommer behöva pengarna i framtiden, men ändå är det jobbigt att komma igång. Oavsett ålder eller inkomst så kan alla spara en mindre summa varje månad! Kom igång med ditt sparande idag, här och nu – det tar bara några minuter!
  1. Jag är inte bra med pengar! Ingen föds och är bra med pengar, kom ihåg att även ett proffs en gång i tiden var en nybörjare inom ämnet. Precis som allt annat är vårt beteende kring pengar och ekonomi en inlärd vana. Det som är bra med inlärda vanor är att de går att förändra. Är du dålig med pengar idag kan du med andra ord lära dig att bli riktigt bra! Kom igång med ditt sparande idag, här och nu – det tar bara några minuter!
  1. Jag tjänar inte tillräckligt mycket! Hur mycket man tjänar har inte så stor betydelse som man ibland kan tro. Alla kan spara! Alla kan inte avvara lika mycket pengar varje månad men alla kan sätta undan någonting. Vare sig det handlar om 10, 50, 100 eller 1000 kronor i månaden är det allra viktigaste att komma igång. En liten summa som inte märks av idag kommer göra en väldigt stor skillnad för dig i framtiden. Kom igång med ditt sparande idag, här och nu – det tar bara några minuter!
  1. Jag börjar nästa månad! Den allra vanligaste ursäkten och vi alla känner någon som i flera år sagt att hen ska börja spara nästa månad och det aldrig blivit något av det. Att göra en förändring är inget som kommer vid månads- eller årsskiftet. En förändring måste göras idag, nu, på en gång! Skjuter man upp det kommer det aldrig bli av. Sätt istället ett litet mål som du börjar eftersträva redan idag och belöna dig själv när du nått det. Kom igång med ditt sparande idag, här och nu – det tar bara några minuter!
  1. Det är svårt med ekonomi! Ekonomi kan många gånger kännas tråkigt och krångligt, men i slutendan är det endast så svårt som man väljer att göra det! Det finns inget som är viktigare än att lära sig hantera sin ekonomi och vara medveten om risker och möjligheter. Det kommer ge dig en bra grund att stå på och du kommer få en bättre förståelse för intäkter och utgifter. Kom igång med ditt sparande idag, här och nu – det tar bara några minuter!

– I SAMARBETE MED DANSKE BANK–

 

Namn: Andra Farhad
Ålder: 24 år
Bor: Stockholm
Gör: Vd för bolaget Börshajen och driver instagramkontot Börshajen
Sparar: Cirka 30 procent av lönen varje månad