Gå i Passion!

Din näst viktigaste anställningsförmån är också din framtida lön. Enligt en nyligen gjord Sifo-undersökning var det bara två av tio personer som tog upp frågan om tjänstepension vid sin senaste anställningsintervju. Man kan ju undra hur någon kan missa en förmån av den kalibern?

Text: Jessica Walter, Marknadschef ODIN Fonder

Men – att man inte har koll på sin tjänstepension kanske inte är så konstigt. Det finns ju så mycket annat i livet som är mer intressant. Själv fick jag bra koll på hela pensionen först när jag började arbeta på pensionsbolaget AMF för många år sedan. Sedan dess har jag järnkoll. När jag nu vet vilken betydelse tjänstepensionen har för resten av livet ter det sig ganska galet att man inte alltid diskuterar storleken på den på anställningsintervjun. Ingen av oss skulle väl egentligen tacka ja till ett jobb innan vi visste vad vi fick i lön? Näst efter lönen är tjänstepensionen din absolut viktigaste anställningsförmån.

Pensionen består av tre delar – den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det egna sparandet (tidigare IPS). Eftersom staten inte tar hand om oss när vi blir äldre måste vi se till att spara själva och se till att få tjänstepension av vår arbetsgivare. Många arbetsgivare informerar inte om tjänstepensionen, trots att det är en av de viktigaste delarna i en löneförhandling, och flertalet anställda verkar fortfarande vara ovetande om de har någon eller var den ligger någonstans. Fråga när du sitter på intervjun. Har du redan fått jobbet, gå till din HR-avdelning och fråga. Nu genast. Ju förr desto bättre. Det är upp till dig att ta reda på det. Får du löneförhöjning, se till att arbetsgivaren inte glömmer att höja din tjänstepension. 

Visste du att?
Saknar du tjänstepension via ditt jobb, eller är egenföretagare, får du fortfarande göra avdrag för privat pensionssparande i ett så kallat pensionssparkonto (tidigare IPS) upp till 35 procent av inkomsten.

 

Tjänstepension saknas ofta i branscher som exempelvis i PR-, reklam-, IT- och konsultbranschen. Får du ingen tjänstepension bör du kräva en högre lön så att du kan sätta undan pengarna själv. Skillnaden mellan att ha och inte ha tjänstepension kan handla om tusentals kronor i månaden i pension. Vid en lön upp till 39 000 (7,5 inkomstbasbelopp 2018) får du i de större kollektivavtalen 4,5 procent av lönen i pensionsavsättning. Tjänar du över det får du dessutom 30 procent på den överskjutande delen. Har du ingen tjänstepension kan du se dessa siffror som ett riktmärke över hur mycket du bör spara själv.

Gör din egen pensionsprognos på minpension.se så du får en samlad bild av allt ditt sparande – känns det som en rimlig nivå? Eftersom du sannolikt har bytt jobb någon gång har du nog tjänstepension hos flera olika institut, vilket gör att det är bra att se allting samlat. Har du valt fondförsäkring väljer du de underliggande fonderna själv och har du valt traditionell försäkring tar pensionsbolaget hand om investeringarna åt dig. Avkastningen beror på hur fonderna du har valt utvecklas. Eller hur aktierna, räntorna och fastigheterna i den traditionella försäkringen utvecklas.

Livet pågår just nu och att ta hänsyn till något som ligger flera decennier framåt i tiden är en utmaning, men det är så skönt att ha koll och slippa oroa sig. Har vi bara förmånen att få vara friska som pensionärer kommer vi troligen att ha fler möjligheter än någonsin tidigare att leva ett härligt liv den sista tredjedelen. Jag gillar en kampanj som AMF hade för massa år sedan med budskapet ”Gå i passion”. Det är så mycket skönare än att gå i ångest.

Visste du att?
De flesta svenskar går fortfarande i pension vid 65 års ålder. Skillnaden från när pensionssystemet infördes på 50-talet och idag är att då var den förväntade livslängden 70 år. Man förväntades vara pensionär i fem år och därefter knacka på pärleporten. Idag är den beräknade medellivslängden 84 år för kvinnor och 81 år för män. År 2060 beräknas medellivslängden vara närmare 90 år. Det innebär att vi kommer att tillbringa mer tid utanför arbetslivet än i arbete. Snabbt uträknat förstår man att den allmänna pensionen, som vi får från staten baserat på vår månadslön, inte på långa vägar kommer att räcka under de förutsättningarna. Den har dessutom ett tak på runt 40 000 kronor i månaden. Många kommer sannolikt att få jobba längre än till 65-årsdagen. Vi måste ta ansvar för vår egen framtid så långt det går, och det är där tjänstepensionen och eget sparande kommer in.