I samarbete med FIM

Fonden som använder AI

Lästid: 3 minuter

Artificiell intelligens är ett begrepp som de flesta människor stöter på dagligen och som först i Norden att använda enbart AI som förvaltningsmetod är fondbolaget FIM och deras fond, med samma namn, FIM Artificiell Intelligens. Vi på Börshajen träffade Kevin Endler som är den som utvecklat maskinen som kan hålla 50 000 aktier i “huvudet”.

Fonden hade premiär i november och intresset har varit överväldigande stort både i Finland, där FIM grundades, och i Sverige. När vi träffar Kevin har han haft otaliga möten där han presenterat vad de hittills åstadkommit. Men vad kan egentligen maskinen?
– Jag brukar jämföra det med förhållandet mellan barn och deras föräldrar, det måste finnas en idé om vad man vill lära maskinen och vilken riktning man vill att den ska ha, precis som i vanliga livet, berättar Kevin.

Teamet som har utvecklat maskinen är stora fan av Warren Buffet och på samma sätt har de också lärt maskinen att fatta beslut.
– Förutom att vi inte matar den med nyheter ännu, utan vi fokuserar på fundamentala data och vill lära den att välja aktier som slår index på lång sikt.

Vad mer lär ni den?
– Vi vill att de aktier som den till slut väljer ska vara ett bra team och eftersom jag är från Tyskland brukar jag ta Jogi Löw (Tysklands förbundskapten i fotboll, red anm.) och hans lagmaskin som exempel, det går inte bara ställa elva spelare som är bra individuellt på planen, utan man måste hitta dem som faktiskt spelar bäst tillsammans, och det har vi lärt maskinen.

På sikt tror Kevin att AI kommer att ersätta mänskliga förvaltare till viss del men inte helt och hållet.
– Grejen med maskinen är att den aldrig blir trött, den kan processa så oerhört mycket mer data än en människa och den ger dig också alltid samma kvalitet på arbetet. Den tar också bort många “human errors” och det är den stora anledningen till att vi gör det här.

Vad mer är skillnaden?
– Det är att människor läser in värden som maskinen inte gör.

Tror du på maskinen?
– Ja, det gör jag. Jag är ett stort fan av den eftersom jag är en av utvecklarna, det hade varit dåligt annars säger Kevin och skrattar.

I inledningen av investeringsprocessen finns 50 000 aktier där bolagen har ett värde på minst en miljard Euro och därefter kokas det ner till 4 000 stycken efter att ha genomgått en del filter. Från 4 000 väljs sedan 100 stycken ut och till slut är det bara 50 kvar som maskinen bestämmer sig för.
– Och när listan är klar skickar jag den till FIM som är det moraliska filtret och som får godkänna och sen gör jag exakt så som maskinen har sagt åt mig att investera.

Hur ofta väljer den ut nya aktier?
– Just nu är det var sjätte månad och vi gör inget med förvaltningen under den tiden utan maskinen utvärderar efter sex månader oavsett vad som händer under den perioden.

Kommer det alltid att vara på sex månaders basis som den väljer ut aktier?
– Nej, i framtiden siktar vi på att göra den mer aktiv utan att för den sakens skull tumma på långsiktigheten, berättar Kevin.

Samtidigt berättar Kevin att det inte är någon mirakelmaskin men att sannolikheten för att den ska slå index med tre procent, som är målet med fonden, varje år är stor.
– En sak som gjorde att den imponerade väldigt mycket på mig var att den lärde sig att diversifiering är något bra, utan att vi hade berättat för den att det är så. Den spred riskerna i olika branscher och i olika länder.

Johan Wahlman, som är VD på FIM Sverige, tillägger stolt.
– Detta är en stor del av framtiden och nu får vi se till att utbilda folk när det kommer till fondförvaltning gjord med AI, och alla kan ringa oss dygnet runt om de undrar något, vi finns alltid tillgängliga för frågor, avslutar Johan och skrattar.

Vill du läsa mer om fonden och om FIM kan du göra det på http://fim.se.