I samarbete med Didner & Gerge

24 år har gått men nyfikenheten är lika stor

Lästid: 2 minuter

Vi på Börshajen träffade Henrik Didner, som tillsammans med Adam Gerge startade fondbolaget Didner & Gerge i Uppsala för 24 år sen.

Då var det nyfikenheten och känslan av “vad ska vi göra nu då?” som fick dem att sätta upp en fond och än idag är det nyfikenheten som driver dem framåt.
– Vi fann varandra på universitetet för att vi hade ett gemensamt intresse för aktier och för att vi kanske sågs, av andra, som udda fåglar, berättar Henrik.

På den tiden det begav sig var det enklare att starta en aktiefond än vad det är idag och båda var överens om de inte ville ha några kapitalister utan ville äga allt själva och så blev det.
– Men det tog tre år innan vi på riktigt kände att ja, det här kan nog bli något.

Och visst blev det något. Fram till 2008 hade Didner & Gerge bara en fond och fokuserade bara på en enda sak.
– Jag tror att det var ett klokt beslut, säger Henrik.

Åren har gått och nu förvaltar Didner & Gerge fem fonder istället för en. Trots att det nu är fem fonder som förvaltas så berättar Henrik att det ska mycket till för att de ska starta en ny fond. Det förvaltas också med samma vision om långsiktighet.
– Och vi tittar bara på bolag och hur företagsledningen ser ut, vilka kommer att vara ännu bättre om 3-5 år? Har vi förtroende? Vi har inte brytt oss så förfärligt mycket om hur börsen går genom åren.

Utöver det är det alltid aktier som har gällt och Henrik säger att de förmodligen inte är bättre än någon annan men att de har haft en enkel metodik.
– Vi är traditionella, kanske omoderna till och med? Men det enda vi bryr oss om är avkastning till våra andelsägare.

Vilka förebilder hade ni när startade för 24 år sen?
– Peter Lynch, vi läste hans böcker och det var han som fick oss att komma in på det här med långsiktighet, samtidigt har vi aldrig varit några daytraders. Och vi har ju sett att det vi gör har fungerat bra och det har gett oss självförtroende vilket har varit bra i tider när det har varit tuffare, man måste tro på sig själv, berättar Henrik.

Vad gör du under en arbetsdag?
– Jag träffar mycket folk i olika bolag för att få idéer, det är kapitalmarknadsdagar och det är alltid lika spännande att försöka ta reda på varför just den här företagsledaren är så framgångsrik.

Och om du inte hade bestämt dig för 24 år sen att starta en fond, vad hade du gjort istället?
– Jag hade nog blivit kvar på universitetet och varit en medelmåttig akademiker, säger Henrik och skrattar.

Trots att Henrik och Adam har jobbat tillsammans så länge så har de inte tröttnat på varandras sällskap.
– Men det är klart att det blir lite slitningar när man jobbar så nära varandra som vi gör, men vi utmanar varandra varje dag och alla beslut vi fattar lever vi med tillsammans, avslutar Henrik.

Hör Henrik Didner och Adam Gerge berätta mer.