Veckan som gick

Lästid: 1 minut

En svajig börsvecka går mot sitt slut.

Det finns inget som börsen och marknaden ogillar så mycket som osäkerhet.  Därför har flera politiska oroligheter pressat börsen den senaste veckan. En av de stora händelserna är att USA kom med besked om införandet av tull på import från Kina. En ännu större osäkerhet kommer från det politiska läget i Italien. Kan vi i Sverige komma att påverkas av den italienska krisen? Svaret på den frågan är ja!

Att den politiska krisen i Italien har en inverkan på Europa och Sverige råder det inget tvivel om men exakt hur mycket återstår att se de kommande veckorna. Många jämför läget med den kris som uppstod i Grekland och hur den påverkade hela den Europeiska finansmarknaden.  Även om händelseförloppet är intressant att följa är det inte alls säkert att det är en ny Greklandskris som står inför dörren. En stor skillnad mellan Grekland och Italien är att Italien till stor del har en belåning som kommer från sin egen befolkning medan Grekland hade lån primärt från andra länder. Italien är eurozonens tredje största ekonomi och har därmed ett annat utrymme att förhandla. Det kan vara bra att ha viss försiktighet i sommarportföljen och ha en fast strategi som din risknivå och dina nerver kan hantera.

Hemma i Sverige pågår fortfarande en oro på bostadsmarknaden och en fortsatt minskad efterfrågan på nyproducerade lägenheter. Detta påverkar både bygginvesteringar och den svenska börsen. Vi har också fått den svenska konjunkturbarometern som presenterar den svenska tillväxten för första kvartalet och den visade på siffror som var bättre än väntat, delvis till följd av fortsatt hög konsumtion hos hushållen.