I samarbete med Nordea

Fonder eller inte fonder, det är frågan…

Lästid: 3 minuter

I en miniserie hos oss på Börshajen kommer Maria Rengefors, som är VD på Nordea Fonder, bland annat gå igenom vad en fond är, hur fondförvaltare arbetar och hur man väljer en fond.

Varför ska man spara i fonder, får jag ofta höra. Mitt svar: det är enkelt och du gör dig själv en tjänst på samma gång. Låt mig förklara.

  1. Du behöver inte vara placeringsspecialist själv. Istället arbetar våra förvaltare för att du ska få se dina pengar öka i värde.
  2. Det enda du behöver göra är att komma igång och välja din första fond. Jag föreslår en global aktiefond. Då sparar du på världens alla aktiemarknader samtidigt. En bra bas i ditt sparande helt enkelt.
  3. Du kan månadsspara. Mycket praktiskt. Bestäm en dag när pengarna ska dras och beloppet behöver inte vara så stort, det brukar gå från 100 kronor i månaden. Sen är du igång, och när ekonomin tillåter är det enkelt att höja det belopp som ska dras per månad. Snart märker du inte ens att de där hundralapparna försvinner varje månad. Däremot byggs ditt fondsparande upp över tid.
  4. Om du sparar i en fond får du automatiskt en viss riskspridning, som är viktig att tänka på. I den vanligaste fondtypen ska det till exempel ingå minst 16 olika aktier. En viss skillnad mot att kanske bara köpa en eller två olika aktier på Stockholmsbörsen.
  5. Eftersom sparformen är så populär finns det massor av fonder att välja på. Du kan hitta fonder som är specialiserade på ett tema, som en klimatfond, eller ett geografiskt område, som tillväxtmarknader. Just nu är det mycket fokus på hållbarhet, med den följd att det finns många fonder med extra lager av just hållbarhet i processen där placeringarna väljs ut. Vad är ditt tema? Vad brinner du för?
  6. Att ta steget till ett mer riskfyllt sparande, men med möjlighet till bra avkastning på sikt, kan också vara vägen in till att själv börja placera i aktier. Lägg upp ett fondsparande, följ utvecklingen, se vad förvaltaren skriver i sin hel- eller halvårskommentar, titta vilka aktier som finns i fonden och vilka förändringar som görs. Du kan lära dig en hel del.

Tro bara inte att du ska göra snabba klipp. Det funkar inte så. Aktiemarknaderna går både upp och ner. Det svänger ibland ganska kraftigt och det måste man vara beredd på. Men över tid ger ett mer riskfyllt sparande möjlighet till en bättre avkastning. Och du gör dig själv en tjänst på några års sikt, oavsett vad ditt sparmål är. Du kommer att tacka ditt yngre jag, som var så klok och började spara redan i unga år. Så därför är mitt viktigaste tips: sätt igång.

Tips! Det har blivit allt mer populärt med så kallade sparrobotar. På Nordea heter hon Nora. Det kan vara ett sätt att testa och komma igång med ett fondsparande. Genom ett frågebatteri får du börja med att svara på frågor om sparande och om vilka preferenser du har, efter det kommer ett automatiskt förslag till dig som är anpassat efter dina önskemål. Ett enkelt och billigt sätt att komma igång med ett fondsparande på.

Observera att en fonds historiska avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Denna artikel är endast avsedd att ge allmän och inledande information till investerare och skall inte tolkas som grund för eventuella investeringsbeslut.

Innehållet på sidan utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagaren av informationen på sidan bör vara uppmärksam på uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt.