I samarbete med Nordea

Fondförvaltare: vad gör de egentligen?

Lästid: 2 minuter

Jag frågade en av våra fondförvaltare: hur ser dina arbetsdagar ut? Hon tittade knappt upp från skärmen, men sa: ”jag får göra det roligaste jag vet, det vill säga analysera bolag för att se vilka som kommer att ha en fin utveckling och vilka som inte kommer att ha det. Det ger bra avkastning över tid och på så sätt är jag med och bidrar till att bygga upp en ekonomisk trygghet för de som gett oss förtroendet att förvalta deras pengar.”

Text: Maria Rengefors, VD Nordea Fonder

Jag överdriver inte när jag säger att de fondförvaltare jag känner lever och andas sina jobb. De brinner för de fonder och de marknader de ska placera på och de är väl medvetna om vilket ansvar det är att förvalta någon annans pengar.

För några år sedan var jag på ett seminarium med en av våra mest framgångsrika förvaltare. Jag minns faktiskt inte vad seminariet handlade om, men jag minns vad hon sa: ”ser du, det är många sådana här koftor här, funderar på om det är dags att gå in i bolaget som tillverkar dem. Förra året var det inte alls lika många koftor på plats. Trenden och intresset verkar öka. Ska kolla på det.”

Så hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Fondförvaltare lägger mycket tid på att bevaka bolag, det vill säga de läser och analyserar rapporter från bolaget, om bolaget, om marknaderna bolaget verkar på, om konkurrenterna, om allmänna trender. Och de räknar – det finns många nyckeltal att titta på.

Att kunna tolka siffror och göra en bra sammantagen finansiell analys av ett bolag är förstås grundläggande. Jag frågade förvaltarna av våra Sverigefonder och de lägger ner kanske upp mot en månad på att analysera ett enskilt bolag. Och tro mig, ibland är diskussionerna både högljudda och intensiva när olika scenarion ska gås igenom.

Minst lika viktigt för att få en heltäckande bild är att kunna ställa rätt frågor när de sedan träffar bolagens ledningar. Som förvaltare av aktivt förvaltade fonder träffar man nämligen många bolag, kanske flera hundra varje år.

När marknaderna stiger ska alltså förvaltaren åstadkomma så hög avkastning som möjligt. Men vad händer när aktiemarknaderna faller? Nu var det var länge sedan vi såg en så stor börsnedgång som för tio år sedan under den så kallade finanskrisen. Då föll Stockholmsbörsen med 55 procent från juli 2007 till oktober 2008. Det kan vara bra att påminna sig om det ibland.

Som enskild fondförvaltare kan du förstås inte styra över aktiemarknadernas utveckling. När börsfallen kommer ska du försöka minimera fallet så mycket du kan, men samtidigt också se möjligheter när det väl vänder. Har du gjort hemläxan, ska du klara det med.

Det här har mest handlat om de förvaltare som jobbar med aktiefonder, men samma gäller förstås förvaltare av räntefonder, även om du då gör en bedömning av räntemarknadernas utveckling istället. Är du ansvarig för en blandfond, med både aktier och räntor, ska du också se till att hålla balansen mellan aktieplaceringar och ränteplaceringar så att den är kvar på den nivå som utlovats.

Ibland får jag frågan: vad får jag för fondavgiften egentligen. Svaret är bland annat det jag beskriver ovan.