Fokusera på det som ger mest

Lästid: 3 minuter

Om du bestämt dig för att bli rikare och friare, helt enkelt bygga en förmögenhet, så gäller det att ha klart för sig var du får mest uteffekt för din insats.  Det gäller alltså att tänka till före, något som är lättare sagt än gjort i många sammanhang.

Text: Joel Bladh, författare

Ett vanligt nybörjarmisstag är att man tar för mycket risk eftersom man tror att det betyder högre avkastning på de sparpengar du kämpat hårt för att få fram. Det är dumt eftersom du då sannolikt löper större risk att förlora en hel del av dem och det är regeln nummer ett som ska sitta inprogrammerad i pannloben. Förlora inte pengar! Nu är ju även det lättare sagt än gjort om man väljer att investera sina pengar (det blir per automatik ett risktagande då) men man kan verkligen ta denna regel på olika stort allvar. Att haka på tåg som redan gått och leta raketer är ett säkert sätt att hamna i många dåliga placeringshistorier. Jag skulle då hellre råda dig att köpa en bunt investmentbolag som får sköta arbetet med att hitta bolagen åt dig och att du försöker förstå hur de investmentbolagen tänker när de placerar och äger bolag.

Ett annat misstag är att generellt fokusera och lägga allt för mycket tid på dina placeringar istället för att fundera kring hur ditt sparutrymme kan öka och hur du kan öka dina inkomster. I början av en spar- och investerarkarriär är sparbeloppen oftast mycket större än den avkastning du kan förvänta dig från ditt placerade kapital.  Säg att du år ett lyckas spara undan 1500 kr i månaden, det vill säga 18 000 kr på året. Vi tänker också att du månadsvis för över dessa till din investeringsdepå. För enkelhetens skull säger vi att du lägger ner mycket tid på börsen och både köper och säljer en hel del. Du avkastar fina 8 procent när året är slut jämfört med index som gått upp sex procent. Vi kan då förenklat säga at din årsavkastning adderar cirka 1440 kr till dina 18 000 kr (istället för 1080 kr om du följt index). Hade du istället lagt fokus på att hitta ett nytt sparutrymme på 120 kr i månaden hade detta gett dig mer pengar allt annat lika, till och med om du inte ens hade haft pengarna placerade på börsen utan på ett bankkonto med mer eller mindre noll procents risk. Du ska även vara medveten om att du sannolikt haft tur som fått två procents överavkastning. Det hade lika gärna kunnat vara minus två och en massa tid som gått förlorad. Tänk om du istället anstränger dig ännu mer och även drar in en hundralapp extra i månaden. 220 kr ger 2640 kr över året och då har du plötsligt överavkastat din egen avkastning på börsen med över 80 procent!

Så lägg tiden på att hitta fler spar- och inkomstmöjligheter i början än att hitta exakt rätt aktier eller fonder. En indexfond med mycket låg avgift är nästan alltid ett bra val. Då behöver du inte fundera särskilt mycket alls utan kan bara följa med på börsens guppiga färd uppåt under tiden som du pantar burkar, lagar matlådor, hyr ut saker eller säljer av en pryl du inte längre behöver. Det ger mer.  

Slutligen så vill jag skicka med budskapet att på samma sätt som (kvalitativa) bolag årligen kan höja sin utdelning vilket accelererar ränta på ränta om utdelningen återinvesteras så kan du själv eftersträva att göra samma sak, det vill säga spara ihop mer för varje år som går. Kan du höja din sparkvot med 1-2 procent per år, det vill säga hålla hyfsat jämn takt med inflationen så skyndar du på resan som bara den. Testa gärna genom att skriva in olika procentsatser på hur ditt sparande ska öka över tid i den eminenta ”Sparkalkylatorn Deluxe” skapad av bloggkollegan Stefan Thelenius (alias Z2036) så ser du hur stor skillnad det blir och vad du kommer få som extra utdelning av dig själv i framtiden – en trevlig present!