Sponsrat

Hon driver ett av världens främsta robotföretag: “I Kina är hi-tech religion”

Lästid: 5 minuter

När Catharina Borgenstierna var 14 år tog hon helgjobb inom hemtjänsten. I dag är hennes företag Camanio Care utnämnt till ett av världens top ten robotics companies. Målet? Att ge äldre och personer med funktionsnedsättningar en värdig vardag med hjälp av teknik.

Varför väljer en 14-åring att börja arbeta med äldre?
– Det var inget aktivt val utan det var ett enkelt jobb att få på den tiden. Jag tänkte att jag går dit och lagar mat och bäddar sängar. Men det som hände var att jag träffade människor som inte kunde se och höra ordentligt och som satt djupt deprimerade hemma i sin ensamhet och väntade på att dö, berättar Catharina.

Upplevelsen inom hemtjänsten satte djupa spår hos Catharina, som började intressera sig för kroppen och biologi allt mer.
– Samtidigt har teknik alltid fascinerat mig och när det lanserades ett nytt universitetsprogram som kombinerade medicinsk teknik och ekonomi hoppade jag på det.

Intresset höll i sig. Efter studietiden arbetade hon med avancerad medicinsk teknik inom vårdens olika områden, med allt från anestesi till intensivvård. Men det var mötet med Sten Hemmingsson som skulle ta henne dit hon är i dag.  

 

Det självklara i att vilja äta tillsammans med den man älskar

 

Sten drabbades av polio som 15-åring med svåra skador i armar och skuldror som påföljd. Trots sjukdomen hade han ett fungerade yrkesverksamt liv som bland annat vd och var van att klara sig själv. Men för cirka tio år sedan blev skadorna värre och han insåg att han inte skulle klara av att äta själv. Det sista han ville var att bli matad av sin fru.
– Sten är en otroligt imponerande person men det som slog mig mest var det självklara i att vilja äta tillsammans med den man älskar och inte bli matad av den personen, säger Catharina.

Trots att människor använder armar och händer till mycket finns det nästan inga hjälpmedel som ersätter deras funktioner.
– Vi behöver använda våra armar lika mycket som vi behöver använda våra ben. Ändå tar vi det som självklart att det finns rullstolar men inget som ersätter armarna. Men Sten hade börjat utveckla Bestic, en robot som hjälper till vid matning och jag tyckte det var en spännande uppfinning som jag ville vara med och lansera på marknaden.

Kort efter att Catharina började arbeta på Bestic kom de i kontakt med andra företag som arbetar med innovation och teknik mot samma målgrupp.
– Hösten 2016 bildades Camanio Care när vi slogs ihop med BikeAround. Precis som Bestic hade de lösningar för att arbeta med människans grundläggande behov och tillsammans kunde vi nu ta krafttag för att erbjuda äldre och personer med funktionsnedsättningar en mer värdig vardag.

BikeAround hjälper dementa att röra på sig genom att låta dem sakta trampa på en form av cykel framför en stor skärm kopplad till Google maps.
– Dementa har svårt att minnas vad som hänt i närtid och blir ofta tysta och slutna. Men de minns var de bodde som små och var de träffade sin partner. När de med hjälp av tekniken får uppleva de platserna igen kommer en flod av minnen tillbaka och de mest fantastiska berättelserna hittar ut. Det skapar en meningsfullhet, de blir gladare och vi ser att de sover och äter bättre och att deras ångest minskar, säger Catharina.

 

Alla äldre gillar inte bingo och bibeln

 

Många av era produkter vänder sig till just äldre. Varför har det blivit så?
– Det läggs mycket fokus på att göra den första tiden i våra barns liv så bra som möjligt. Vi tycker att det är lika viktigt att få avsluta livet värdigt. Men i dag glöms de äldre ofta bort, särskilt när det kommer till den tekniska biten. Alla äldre gillar inte bingo och bibeln. I skolan är det självklart med wi-fi, men det är inte alls lika självklart för många att äldre behöver det. Fastän vi ser att deras behov i många fall är mer need to have än nice to have.

Hur menar du?
– Om bara några år beräknas 20 procent av befolkningen vara över 65 år. Samtidigt väljer allt fler bort yrken inom vård och äldreomsorg. Patienter får inte plats på sjukhus och äldre får inte plats på äldreboende, vilket gör att vi behöver vårda folk hemma. Men det finns inte tillräckligt många som kan åka hem till de som är i behov av vård. Här kommer robotar och teknik in. Den kan dessutom erbjuda en mycket mer värdig vård, som inte inskränker på personens privata sfär eller jobbar stressigt utefter klockan. Teknik kommer faktiskt göra vården både säkrare, tryggare och mer proaktiv.

Catharina har under sin tid som vd hunnit med att etablera företaget i USA och att initiera samarbeten med partners i bland annat Mellanöstern och Asien.

Hur skiljer sig synen på dels äldre och dels robotteknik i Asien jämfört med i Sverige?
– Vi kan ta Kina som exempel. På grund av ettbarnspolitiken i Kina är det många som har ett eller inget barn, vilket leder till att en person på egen hand ofta måste ta hand om fyra äldre. De är 1,3 miljarder människor där 25-30 procent består av människor över 65 år inom en snar framtiden. Det är en skala som är svår att greppa. Det finns äldredagis och det byggs hela städer för seniorer. Och för dem kommer robottekniken som en skänk från ovan. I Kina har hi-tech blivit en religion. De tror att teknik kommer att frälsa dem.

Hur känner du kring det?
– För mig är robotar inte religion. Men de är viktiga eftersom de kan få människor att må bättre och leva ett värdigt liv samtidigt som det kan bespara samhället pengar. Därför är det viktigt för mig att arbeta med innovation av teknik så att den kan användas på rätt sätt.

Det känns som att den tekniska utvecklingen rusar fram. Hur ser ni till att hänga med?
– Utvecklingen sker snabbt men ändå långsamt. Vi har utvecklingsprojekt med 22 universitet runt om i världen, från Tokoyo till Kanada, där vi har första tjing på det som utvecklas. Lägg till det faktum att vi inte har så många konkurrenter så förstår du att vi kommer att komma med många nya lösningar framöver.

Camanio Care börsnoterades 2017. Hur var den resan?
– Det var ett intensivt halvår av mycket papper, due diligence och att få ordning på alla rutiner. Men i grund och botten var det en rolig resa som vi inte ångrar. Det är fantastiskt med ägare som verkligen bryr sig och är intresserade och de kommer med förslag och bidrag till hur vi kan arbeta.

 

Shop til’ you drop

 

I somras förvärvade ni IoT-specialisten VITAL Integration. Kommer det fler förvärv i framtiden?
– Att få in nya bolag är ett roligt och bra sätt att utveckla företaget på. Shop til’ you drop, säger Catharina med ett stort skratt innan hon blir allvarlig igen och fortsätter:

– Vi ska växa organiskt som bolag genom att sälja men också genom att hitta nya företag att köpa. Det kommer att hända en massa den närmaste tiden.

Hur är det att vara ytterst ansvarig för ett tillväxtbolag på en växande marknad?
– Det är jätteroligt och krävande. Det finns ingen röd matta utrullad utan vägen är mer som en bergochdalbana. Mitt fokus är att få saker och ting att hända på riktigt, att se till att alla våra planer realiseras. För mig är det viktigt att hålla fast vid vårt fokus och våra mål. Och grunden till dem kommer från våra värderingar, så istället för att detaljstyra styr jag med värderingar och visioner.

Jag kommer tillbaka till den där 14-åriga flickan som oförberett kastades in i äldrevårdens värld och som på många sätt befinner sig där än i dag. Jag frågar om hon någonsin skulle kunna sluta med det hon gör.

– Jag lägger ner min själ i arbetet och vill jobba med det jag tror på. Och jag ser konflikter i att det finns allt fler att ta hand om men ingen personal som kan utföra arbetet. Jag kan inte vänta med att någon annan ska fixa problemen utan tänker vara med att ta fram bättre och smartare lösningar.

Camanio Care är noterade på Spotlight sedan våren 2017.