I SAMARBETE MED FXI

”Algoritmen är aldrig sjuk och behöver aldrig ta semester”

Lästid: 3 minuter

Fintech-bolaget FXI som handlar valutor med hjälp av AI genomför ett skifte och i samband med det en nyemission. Vi har träffat deras nya vd Ole Helland.

När Ole Helland kliver in i rummet vi ska sittas i förändras energin på ett härligt sätt och det syns att han är på ett bra ställe i livet just nu och jag frågar hur det känns att vara nybliven vd för FX International.
– Det känns bra, det gör verkligen det. Det finns så mycket potential i det här bolaget och nu har det varit aktivt på börsen sen 2011 men har inte riktigt fått ihop det och nu blir en av mina främsta uppgifter att skapa lönsamhet.

Hur ska ni göra det?
– Det finns en uppdaterad affärsplan, en ny styrelse och det är ett helt nytt bolag kan man säga. Vi har många inspirerande människor som är med oss på resan nu och framför allt är de vana vid att lyfta bolag.

 

Jag saknade finansbranschen

 

Innan Ole tog över vd-posten hade han levt ut sin entreprenöriella sida under fyra år och drivit ett bolag som hade auktionsverksamhet.
– Men jag saknade finansbranschen för mycket. Den har varit mitt liv i 20 år och när jag fick den här möjligheten fanns det ingenting att tveka på, berättar Ole.

Det måste ha gett dig nytt perspektiv ändå?
– Ja, det gav mig också energi och ett sug att komma tillbaka. Det är i finansbranschen jag hör hemma.

Det märks tydligt att Ole är ivrig att komma igång med sitt arbete under intervjun och bara någon timme efter vår intervju ska han stå på scenen och presentera sina visioner.
– Vi ser att det finns ett stort intresse från marknaden och jag ser verkligen fram emot resan vi ska påbörja under 2019.

Vad ser du för utmaningar?
– Finansbranschen är väldigt konservativ och det jobbar vi mot varje dag. Men vi bevisar att vår algoritm är driftsäker och att den övergår mänskligt beteende och tongångarna i finansbranschen är annorlunda nu jämfört med när jag var här senast.

Vad ska ni använda pengarna till?
– Bland annat till att utveckla algoritmen så att den är applicerbar på mer handel än valutor.

 

Jag vilar inte förrän vi är i mål

 

FXI ser heller inget behov av att anställa fler under nästa år och att jobba mycket och hårt är inget som Ole räds, snarare tvärtom.
– Jag har ett väldigt högt tempo när jag arbetar och jag vilar inte förrän vi är i mål.

Vilka mer erfarenheter kommer du använda dig av?
– Jag är bra på att se möjligheter och att skapa möjligheter och jag har ett stort kontaktnät som kommer vara nyttigt under det första året.

En annan utmaning är att hitta acceptans på marknaden och Ole vet att resan kommer bli spännande och krävande.
– Men jag försöker att alltid ha ett kreativt förhållningssätt till utmaningarna jag möter och hade jag inte trott på produkten så här mycket hade jag inte tackat ja till jobbet.

Om du skulle beskriva ditt arbetssätt, vad skulle du säga då?
– Man kan inte administrera sig till att växa utan man måste ut på fältet och det tror jag är en bra sammanfattning.

Har man läst tidningen någon gång eller sett en film senaste två åren så har man förmodligen läst eller sett ordet AI. Artificiell intelligens.

Är det något som du alltid varit intresserad av?
– Jag har alltid tyckt att det är fascinerande. Den utveckling vi har sett senaste åren har varit imponerande och det blir bara smartare och smartare.

 

Det är bara Hollywood som skrämmer upp oss

 

Du tycker inte att det är läskigt?
– Nej, jag är helt säker på att det kommer berika oss. Det är bara Hollywood som skrämmer upp oss, säger Ole och skrattar.

Ole har själv en bakgrund som förvaltare och vet hur mycket press och ansvar det innebär och därför tycker han jobbet känns extra spännande.

Hur skulle du beskriva FXI?
– Vi använder AI smartare i den finansiella sektorn. Vår maskin är automatisk och självlärande. Den har inga mänskliga drag, den absorberar nyheter 1 000 gånger snabbare än vi människor och den är billigare och säkrare. Algoritmen är aldrig sjuk och den kommer aldrig vilja ta semester, avslutar Ole.

Sammanfattning av erbjudandet:

Teckningskurs: 1,50 SEK per unit

Teckningsperiod: 27 november – 14 december 2018

Erbjudandets storlek: 17 029 015,50 SEK

Handelsplats: Spotlight Stock Market

Emissionen är garanterad till 86%.

Vill du också vara med på resan? Teckna dina aktier här.