Patrik Byhmer
I SAMARBETE MED REDSENSE

Patrik Byhmer: ”Dialys i hemmet har blivit godkänt tack vare oss”

Lästid: 5 minuter

2005 beslutade Patrik Byhmer sig för att flytta till Halmstad. Ett år senare var han med och startade Redsense Medical, ett bolag som idag är värderat till 150 miljoner kronor.

Året var 2005 och Patrik Byhmer, numera vd och grundare av medicinteknikbolaget Redsense, hade ingen tydlig plan när han bestämde sig för att flytta till Halmstad.
– Jag flyttade dit av privata skäl men tänkte, vad ska jag göra här?

Under tiden pendlade Patrik till jobbet i Cambridge där han arbetade för en underleverantör till Nokia och byggde upp deras säljorganisation globalt. Det var fortfarande inte helt klart vad han skulle göra när det dök upp en möjlighet att sitta med i en styrelse för ett medicinteknikbolag.
– Då hade jag i alla fall något i Halmstad, berättar Patrik.

En av idéerna då är det som idag heter Redsense Medical och 2006 gjorde Patrik slag i saken och startade bolaget.
– Vi stoppade in pengar och började köra på.

Redsense har utvecklat teknologin bakom ett blodläckagelarm som upptäcker vennålsutdragning, något som kan drabba patienter som får dialysbehandling.
– Frågan vi ställde oss var: händer det? Ja, det händer. Hur ofta? Det visste man inte riktigt men flera kliniker visade intresse och det sker en halv miljard dialyser per år. Då finns det en marknad. Vill de betala för det? Ja. Hur mycket? Det är en svårare fråga, skrattar Patrik.

Att verka inom medicinteknik innebär alltid långa ledtider eftersom marknaden är så pass regulatorisk.
– Man får räkna med 13 år ungefär. Perioden för införsäljning kan ibland vara så lång som 36 månader. Beslutsvägen är snårig, kan man säga.

Vad har varit det största hindret sen ni startade?

– Det har varit marknadsacceptans men det har vi kommit förbi nu. Men det tog många år att utbilda marknaden om att det är ett problem och att vi har varit lösningen på problemet.

 

I USA blir du stämd om något händer

Idag, efter noggrann undersökning av marknaden, vet Redsense att det sker blodläckage på 1 av 720 behandlingar och 1 på 50 000 är allvarlig.
– I Skottland var man först med att anamma Redsense och det var för att de hade ett dödsfall, på grund av det här, precis när vi startade. Det är ingen jättemarknad men det har alltid legat till grund och där ska alla riskpatienter använda sig av Redsense.

I Sverige har problemet varit att det kostar pengar berättar Patrik.
– Att täcka hela Sverige skulle kosta 15-17 miljoner för staten.

Det är ingen stor summa i sammanhanget…
– Nej, det är inga summor eftersom det räddar liv och lindrar skador. Man vill använda det men resurserna finns inte och då prioriterar man annat. Jag tycker det är djupt tragiskt, framförallt för personalen och patienter.

Hur är det i USA?

– I USA och England blir du stämd om något skulle hända, det blir du inte i Sverige. Så där är det billigare att använda det än att inte använda det.

Samtidigt berättar Patrik att Danderyd och Karolinska i Stockholm tillsammans med sjukhuset i Halmstad har varit med och hjälpt till mycket vid studier och utvärderingar.
– De vill såklart skydda sina patienter men resurserna finns inte helt enkelt.

I USA har man gjort beräkningen att sjukvården skulle spara pengar på att använda Redsense på alla riskpatienter istället för att låta dem gå till intensiven eftersom det är en så stor kostnad när patienter måste läggas in på intensiven.
– Men man räknar inte på helheten utan man räknar på sin klinik för det är så budgetsystemet ser ut, berättar Patrik.

Vilka framgångar är du mest stolt över sen du startade?

– Det är nog att dialys i hemmet har blivit godkänt tack vare oss. Sen det hände har det börjat hända intressanta grejer och att tre av de fem stora kedjorna i USA använder sig av oss har skapat en allmän kännedom om Redsense.

Vad innebär det?

– Om något är allmänt känt kan du inte längre hävda att du inte visste något om det skulle ske något med en patient. Då handlar det om det juridiska också.

Tycker du att jobbet är kul?

– Ja, det tycker jag. Det roligaste är mötet med kund eller med aktieägarna. Alla regler som finns är utmanande men det är också roligt för jag lär mig ständigt, vilket är mycket utvecklande.

Man kan inte höfta.

– Nej, det går inte att gå på magkänsla när man jobbar med det här, skrattar Patrik.

När vi ses för intervjun har Patrik bara någon timme innan landat på Arlanda och jag känner mig hedrad att han klev upp så tidigt för intervjun och jag undrar hur en arbetsdag ser ut för honom.
– Idag är jag i Stockholm för det här. Sen har jag lunch med investerare och är tillbaka på kontoret i Halmstad vid 16:00 och då vaknar kollegorna i USA.

Jobbar du mycket?

– Ja, det gör jag ju. Det är rätt långa dagar för det finns alltid något mer att göra. Det är inte som att uppgifterna tar slut helt plötsligt. Men man måste försöka trycka in andra saker i livet förutom jobb. Det är både en för- och nackdel att USA jobbar en stund till när barnen har somnat.

 

Jag anställer bara personer som är smartare än mig själv

 

Är du i USA ofta?

– Jag reser dit en gång i månaden ungefär.

Det är ändå rätt ofta.

– Det var mer förr. Men nu har vi så många duktiga personer i USA så jag behöver inte vara där lika ofta som jag har varit.

I sitt sätt att leda tror Patrik mycket på delaktighet och att ge ansvar åt alla så att man känner att man kan påverka besluten.
– Vi är inte så många heltidsanställda i Sverige vilket gör att det är lätt att få alla att känna sig involverade i processerna. Det gör att det knyts en stark kontakt mellan oss som jobbar. Sen är jag bra på att delegera också. Det är inget självändamål att jag måste göra allt hela tiden, säger Patrik.

Vad gör du mer?

– Jag försöker alltid att anställa folk som är mycket smartare än vad jag är, säger Patrik och ler brett.

När Patrik försöker beskriva 2018 så kan han inte konstatera något annat än att det har varit ett bra och spännande år.
– Det har varit tydligt att vi är på väg uppåt.

Det måste vara skönt efter så många år?

– Ja, nu har vi gjort våra 13 år.

Har du någonsin haft känslan att du vill ge upp allt?

– Såklart. Att vara startup finansierad av investerare under finanskrisen var ingen dans på rosor. Eurokrisen var också tuff men vi redde ut det. Sen vi noterades har det varit roligt för det är så mycket snabb respons. Tittar man på kursen så förstår man inte alla gånger men vi jobbar på ordentligt och hoppas att alla hänger med.

Vad har varit största lärdomen under alla år?

– Oj, det finns så mycket. Men att jag har lärt mig de regulatoriska strukturerna inom medicinteknik har varit lärorikt eftersom det var något jag inte hade varit i närheten av innan. Nu sitter jag i en internationell expertgrupp så något verkar jag ha lärt mig. Hela biten med att vara noterad har också varit utbildande för mig. Det kan ibland kännas snabbt och brutalt att vara noterad.

Redsense har precis klivit in i 2019 och det finns inga planer på att sakta ned på tempot, snarare tvärtom.
– Det kommer hända mycket. Utbildningsprogrammen för att få göra dialys i hemmet fortsätter och det är roligt att det sker försäljning i Europa också, något som vi inte har haft förut.

Sen starten har Redsense Medical använts i över 400 000 behandlingar och mer kommer det att bli. Bolaget är noterade på Spotlight.