Featured Video Play Icon
I SAMARBETE MED ENLABS

Robert Andersson om Enlabs succékvartal: ”Vi är aldrig nöjda”

Lästid: 3 minuter

Det fjärde kvartalet 2018 blev en succé för Enlabs som gjorde sitt bästa kvartal någonsin. Men enligt vd:n Robert Andersson är det här bara början.

Enlab är ett bolag inom onlinespel och media. Vid rodret sitter den erfarne vd:n Robert Andersson som kom in under det andra kvartalet 2018. Men varken spelbranschen eller att bygga företag är något nytt för Robert. Båda delarna utgör nämligen stora delar av hans yrkesverksamma liv.

–  Jag har jobbat i underhållsbranschen under nästan hela min karriär. Jag har varit på DICE och därefter drev jag en stor reklam- och kommunikationsbyrå i Stockholm. Innan min resa med Enlabs var jag på Catena Media och tog det bolaget genom en noteringsprocess, ökade antalet anställda från 30 till 250 personer samt fick bolaget att klättra till Mid Cap på Stockholmsbörsen.

Vad för företag är Enlabs?

– Enlabs är ett företag som har tre ben. Huvudverksamheten är operatörsverksamheten, där varumärket Optibet är störst. Därefter har vi en mediedel som utgör ungefär en tiondel av bolaget. Slutligen är det tredje benet i verksamheten vår business to business-del. Alla dessa komponenter utgör tillsammans Enlabs.

 

Alla KPIer går åt rätt håll

 

Likt hans tidigare framgångar med Catena Media har Robert även lyckats lyfta Enlabs. Endast två kvartal efter han tillträde som vd har bolaget nått stora framgångar. Inte minst var det fjärde kvartalet en succé för Enlabs med en organisk tillväxt på hela 17,5 procent.

– Kokar man ner det till några få ord anser jag att det mest positiva med hela rapporten är att alla KPIer går åt rätt håll. Det är endast mediedelen, där intäkterna går en aning åt fel håll. Samtidigt ser vi att de underliggande KPIerna även här går åt rätt håll. Detta kommer återspeglas i starka intäkter i framtiden. Och visst var vår rapport bra, men samtidigt kan man alltid bättre. Ingen på företaget sitter och känner att vi är nöjda här.

 

Vi tänker stort varje dag

 

Jag funderar över det Robert sa om att Enlabs inte känner sig nöjda trots fina siffror från det fjärde kvartalet, men förstår snabbt att det måste grunda sig i att företaget är inställda på att nå ännu större framgångar. Jag passar därför på att fråga hur han lyckas med bedriften att ta bolag till nya höjder.

– Jag har inget magiskt trick för hur jag gör när jag bygger upp bolag. Jag fokuserar på att bygga ett bra team och se till att alla har de verktyg de behöver för att leverera. Den position jag har i Enlabs betyder att jag dagligen måste ta sunda beslut för bolaget men även våga driva på förändring. I en föränderlig bransch vet jag att vi måste röra oss framåt i rask takt och för att göra det måste bolaget ha ett naturligt inbyggt driv. För mig är det inte ovanligt att tänka stort och det gör jag tillsammans med alla på Enlabs varje dag.

Marknaden noterade inte rapporten

Trots ett lyckat kvartal gav inte marknaden den respons som bolagets investerare hade hoppats på. Men Robert själv accepterar marknadens beslut.

– Jag har egentligen inga kommentarer runt vår börskurs utan där är det marknaden som bestämmer vad de tycker att aktien är värd. Istället kämpar vi på och fortsätter att bygga ett bolag i världsklass, sedan överlåter vi aktiekursen åt marknaden.

Hur ska ni nå era mål i framtiden? 

– Vill man lyckas som företag är det viktigt att man är lyhörd mot både marknaden och dess användare samtidigt som man är snabbfotad och benägen att förändras. Det är så vi lägger framtiden nu och på sikt grundar vi ett stort och känt bolag med internationell närvaro.

När jag och Robert träffas i ett grått och mulet Stockholm kommer jag att tänka på ordet framgång. Jag frågar hur man kommer dit han är i dag.

– Jag har inget framgångsrecept, man skulle kunna kalla det för tur möjligtvis. Jag tror det var Ingemar Stenmark som sa, desto mer jag tränar desto mer tur har jag och det ligger väl något i det. Sedan vill jag alltid göra bra affärer för alla inblandade och man brukar väl säga att framgång föder framgång.

Enlabs logo

Enlabs är noterade på First North, är du intresserad av att veta mer om bolaget hittar du deras hemsida här.