Fakturaköp
I samarbete med Eurocredit

Undvik risker med fakturaköp

Lästid: 2 minuter

Det finns risker med att sälja fakturor. I Sverige så är fakturaköp för det mesta trygga. Det beror på att bolagen som erbjuder denna tjänst kontrolleras. Finansinspektionen verkar för finansiell stabilitet och bolag som vill köpa fakturor måste leva upp till inspektionens krav vilket är en stor fördel för svenska företag som vill sälja fakturor.

Nu kan det förstås finnas risker som inte har med lagen att göra. Bara för att factoring är laglig så betyder det inte att den är helt riskfri. Här är viktiga saker att tänka på innan du börjar använda dig av factoring för att få loss pengar för uppdrag lite snabbare.

Fakturaköp som är rimligt prissatta

Det är inte billigt med fakturaköp och det särskilt om du säljer fakturor under en längre tidsperiod. Bolaget som köper fakturor måste ju tjäna pengar på detta. Det gör de genom att ta ut en avgift eller procent på räkningarna. Det här måste du budgetera för då du sätter priser på tjänster och produkter.

Om du ska sälja fakturor så ska kostnaden för dessa vara tydlig och uppfattad innan du skriver under ett kontrakt. Kunder som vill få rabatter kan ju välja att betala i förskott och då behöver du inte sälja faktura för att få in pengarna snabbare.

Ditt företags goda rykte

Bolaget som kommer att sköta indrivning av räkningar åt dig blir ditt ansikte utåt. Det här innebär också en risk. I Sverige så finns det ett skydd mot otillbörliga inkassometoder och det går inte att göra vad som helst för att få in en räkning som inte har betalts i tid. Men det behöver ju inte vara så att factoringbolaget tar till våld för att det ska bli otrevligt.

Om factoringbolaget sköter faktureringen på ett snyggt sätt kan det hjälpa din verksamhet. Det finns företag såsom Eurocredit som jobbat med fakturaköp i över 30 år. Det är viktigt att företaget har rimliga villkor för både dig och dina kunder. Du ska också be att få prata med andra som har använt tjänsten länge för att få veta mer om hur dina kunder kommer att hanteras.

Möjlighet att avsluta kontrakt

Det ska inte vara så att du måste sälja alla fakturor eller att du inte kan avsluta kontrakt då du inte längre har behov av att sälja fakturorna. Om du är alltför snabb med att sluta avtal med ett factoringbolag så finns risken för att du får villkor som blir för tuffa. Se till att du får flexibla regler så att factoringen kan anpassas till faktiska behov och gynna både dig och bolaget som köper fodringarna.

Säker och trygg bolagsservice

Om du vänder dig till ett utländskt bolag som inte lyder under svenska regler så innebär det en risk. Du kan bli lurad och så kan du missförstå saker för att informationen inte är på svenska. Med svenska factoringbolag så kan du lita på att tjänsten är väl anpassad till den svenska marknaden. Du ser svart på vitt hur fakturor som dina kunder får kommer att se ut. Det är också lättare för dig att kommunicera med supporten då ni kan tala på svenska och kanske till och med ses på deras lokala kontor i din stad.