svenska företag säljs till utandet

Rekordmånga svenska bolag sålda till utlandet 2018

Lästid: 2 minuter

2018 blev ett rekordår. I alla fall sett till svenska bolag sålda till utländska köpare. Det totala värdet för försäljningarna 2018 uppgår till ett värde av cirka 174 miljarder svenska kronor.

Den svenska kronan är försvagad. Och även om vi svenskar kanske inte hurrar så gör många utländska bolaget det. För i och med att kronan har försvagats har även försäljningarna av svenska bolag till utlandet skjutit i höjden, rapporterar Dagens industri.

Det är företaget Mergermarket som sedan 2001 presenterar statistik över försäljningar av svenska bolag till utlandet. 2018 landade det totala värdet av försäljningarna av svenska bolag på cirka 174 miljarder kronor. Det är en ökning på 93 procent sett till 2017. Totalt handlar det om 188 svenska bolag som såldes till utlandet 2018. En ökning på 20 procent från året innan.

Asien och USA vänder blicken mot Sverige

Enligt Barclays Nordenchef, Thomas Westin, är det framförallt asiatiska och amerikanska aktörer som siktar in sig på bolag i Sverige och Norden.

– Det finns ett starkt intresse framför allt från asiatiska och amerikanska aktörer som uppskattar Sverige och Norden som en källa till företagsförvärv, säger Thomas Westin till Di.

En del av det stora antalet förvärv 2018 kan ha att göra med att de svenska bolagen nu säljs till ”reapris”. Detta eftersom den svenska kronan sjunkit avsevärt de senaste åren jämfört med dollarn och euron. Totalt har dollarn och euron stärkt sig tolv respektive tio procent jämfört med den svenska kronan.

– Det avgörande kriteriet är om tillgången passar rent strategiskt men värderingen är en viktig komponent i valet mellan potentiella förvärv. Då kan valutan spela en viktig roll, inte minst i tajmningen när affären sker, säger Thomas Westin till Di.

De fem största försäljningarna 2018

2018 innebar ett stort antal större försäljningar av svenska bolag. Nedan hittar du de fem största affärerna, från Ahlsell till Bergvik.

  1. Ahlsell – såld till CVC Capital för 26,3 miljarder kronor
  2. Izettle – såld till paypal för 19,4 miljarder kronor
  3. Victoria Park – såld till Vonovia för 13,6 miljarder kronor
  4. Capio – såld till Ramsay för 12,1 miljarder kronor
  5. Bergvik – såld till Enso för 10,4 miljarder kronor

Rekordförsäljningar

Försäljningen av Ahlsell må vara den största affären 2018. Men trots att värdet på affären landade på 26,3 miljarder kronor är den långt ifrån den största försäljningen av ett svenskt bolag till utlandet, sedan mätningarna började 2001. Istället är det Mylans förvärv av Meda år 2016 som är den största. Prislappen? Över 90 miljarder kronor.

Börshajen har tidigare skrivit om Sveriges bäst betalda företagsledare. Vill du veta mer om Hans Vestberg kan du göra det här!

Källa: Dagens industri