nextcell vd Mathias Svahn
I SAMARBETE MED NEXTCELL PHARMA

NextCell grundade Sveriges första biobank – nu vill de rädda liv

Lästid: 7 minuter

NextCell Pharma bedriver genom varumärket Cellaviva, en stamcellsbank för att säkra upp våra barns stamceller. Nu vill de rädda liv genom behandling av, för tillfället, obotliga sjukdomar med hjälp av just stamceller.

NextCell Pharma med vd Mathias Svahn i spetsen har sedan 2014 hjälpt föräldrar att spara sina barns stamceller i deras unika biobank. Men bolaget kände sig inte nöjda där. Idag bedriver de, utöver stamcellsbanken, forskning för avancerade cellterapier och stamcellsbehandlingar för att bota komplexa och idag obotliga sjukdomar.

– Vi vet att syftet med att spara stamceller inte är själva sparandet i sig. Istället vill vi att familjer ska spara stamcellerna för att kunna få användning av dem i framtiden. Vårt mål har hela tiden varit att delta i arbetet med att ta fram nya behandlingar med hjälp av stamceller, något som vi nu arbetar aktivt med, säger Mathias Svahn.

NextCell Pharma är först i Sverige med biobank för stamceller, men liknande anläggningar har funnits sedan början på 1990-talet runtom i världen. Med en i princip obefintlig konkurrenssituation i norden jobbar bolaget stenhårt för att fler ska få upp ögonen för framtidens bedyrande.

– Sverige är i princip sist när det kommer till familjesparande av stamceller. Själva metoden har dock funnits i princip i hela världen i över 25 år. Redan så tidigt som 1988 genomfördes den första transplantationen med hjälp av navelsträngsblod. Patienten hette Matt Farrow som led av fanconis anemi, han var döende och skulle få benmärgsceller från en donator som drog sig ur i sista stund. Därför gjordes ett desperat räddningsförsök där Matt fick navelsträngsblod från sin nyfödda lillasyster, vilket räddade livet på honom.

 

Jag frös själv in mina egna barns stamceller

 

Mathias Svahn grundade NextCell tillsammans med likasinnade år 2014. Men det första fröet såddes redan 8 år tidigare när det gick upp för honom att nedfrysning av stamceller kunde ge hans barn en bättre framtid.

– Lång historia kort så forskade jag på genterapi på Karolinska institutet där jag disputerade 2007. Men första tankarna om nedfrysning av stamceller kom till mig när min fru var gravid med vårt första barn. Jag hade då börjat läsa på om stamceller från efterbörden och förstod ganska snabbt det positiva med att frysa ner dessa. Men eftersom det inte fanns någon stamcellsbank i Sverige kunde jag inte få någon hjälp. Inte heller fick jag enligt svensk lagstiftning skicka det utomlands. Så därför beslutade jag mig för att ta saken i egna händer.

Vad gjorde du?

– När det blev dags för födseln så var jag rejält insatt i hur man skulle genomföra proceduren. Stor del av kunskapen fick jag genom Youtube samt av en tidigare kollega som jobbade på en stamcellsbank i Turkiet. Så med sprutor, provrör och frigolitlåda åkte vi in till sjukhuset fast beslutna om att spara vår nyföddas stamceller från efterbörden. När barnet kom ut så genomförde jag processen med nervositet och åkte sedan till ett labb där jag var i åtta timmar för att analysera resultatet, rena fram stamcellerna samt frysa in dem. Trots osäkerheten om jag skulle lyckas så gick det bra. Numera är jag mer van vid proceduren vilket grundar sig i bolaget men också för att jag gjort samma process med mina andra två barn.

Åtta år efter att Mathias fryst ner sitt första barns stamceller grundade han bolaget och idag har de kommit en bra bit på vägen vilket har mynnat ut i två olika affärsområden som i sig lyfter varandra.

– Vår USP som företag är att vi har två helt skilda verksamhetsområden som bygger på samma celler, teknik och kunskaper. Det innebär att vi kan driva det här på ett väldigt kostnadseffektivt sätt. Men det betyder även att vår verksamhet kan lyftas med en total tillgång på material.

NextCells ansiktet utåt – Mathias Svahn den kampsportande vd:n

Mathias Svahn spenderar mycket tid på arbetet men för att kunna prestera på topp så är en aktiv livsstil A och O. Tillsammans med sin son tränar han kampsport med en regerande världsmästare i brasiliansk jiu jitsu.

– Jag tränar brasiliansk jiu jitsu varje lördag tillsammans med min son, kanske inte för att jag är en fighter men det är roligt och bra för mitt välmående. Sen att vår tränare är världsmästare i sporten gör det ännu häftigare och roligare.

 

Jag blev erbjuden att jobba med nobelpristagaren James Rothman

 

Tittar vi på Mathias CV så är det svårt att tro att han bara är 42 år gammal. Förutom sina fem år på NextCell har han en gedigen utbildningshistorik och flera andra toppjobb inom läkemedelsbranschen.

– Jag är disputerad forskare och sen har jag ju alltid haft ett otroligt intresse för entreprenörskap. Jag tycker att det är fantastiskt roligt att få bygga mitt eget bolag vilket jag nu får göra tillsammans med mina fantastiska kollegor på NextCell och Cellaviva.

Men innan NextCell kunde Mathias karriär tagit en helt annan riktning, då tillsammans med en nobelpristagare.

– Jag blev erbjuden att jobba med James Rothman i New York. Men det blev väldigt akademiskt och med en barnvakt som hade kostat lika mycket som jag hade tjänat valde vi att flytta hem till Sverige istället. Några år senare så fick Rothman nobelpriset, så visst har man funderat på vad som kunde hänt om jag stannade.

Ångrar du ditt beslut?

– Nej absolut inte. I Sverige så har jag fått vara med och bygga upp NextCell vilket jag ser som en stor framgång.

ProTrans – framtidens diabetesmedicin

NextCell har sedan ett par år tillbaka gått in i en intressant position där de utnyttjar sina kunskaper inom stamcellsbank till att producera läkemedel där stamceller kan sägas vara ”huvudingrediensen”.

– Vi vill ta fram nya behandlingsformer för sjukdomar som det inte finns botemedel för ännu. Detta vill vi göra genom att använda kroppens egna byggstenar, det vill säga stamcellerna, och på så sätt utveckla ”system” där kroppen lagar sig själv.

För oss som inte är insatta, vad är en stamcell?

– En stamcell är en omogen cell som kan mogna ut och bli olika typer av celler. ProTrans fokuserar främst på mesenkymala stamceller som kan bilda brosk, ben och muskler samt dämpa kroppens immunförsvar vilket ger kroppen möjlighet att återhämta sig vid exempelvis transplantationer.

 

Det finns idag ingen medicin som behandlar det vi vill behandla

Vad är ProTrans?

– ProTrans består av donerade celler som är utvalda på ett specifikt sätt, enligt en framtagen algoritm. Den medicinska behandling som vi nu testar innebär att vi ger stamceller i form av ProTrans, till diabetespatienter som verkar genom att dämpa immunförsvaret. Vid diabetes typ 1 får patienten ett autoimmunt-påslag mot de insulinproducerande cellerna. Det som händer i kroppen är att stamcellerna försöker att lära immunförsvaret att låta bli att attackera de insulinproducerande cellerna och på så sätt så ska kroppen öka sin insulinproduktion av sig själv.

Hur viktigt är det här läkemedlet?

– Självklart är det ett otroligt viktigt arbete som vi håller på med. Inte minst för att det idag inte finns något läkemedel mot diabetes typ 1. Det sjukvården gör för diabetespatienter är att ge insulin vilket inte behandlar sjukdomen utan enbart symptomen. Om det vi håller på med fortsätter att utvecklas på ett positivt sätt så kan ProTrans innebära stora framsteg inte bara för alla diabetessjuka utan även för framtagandet av mediciner till andra autoimmuna sjukdomar.

Varför kommer ni lyckas?

– Självklart finns det en högre risk med framtagande av läkemedel än att upprätthålla en stamcellsbank, men det finns också en enormt stor potential. Just nu ligger vi i fas II med vårt läkemedel för diabetes typ 1. Det är i sin tur väldigt lik en produkt som nyligen såldes till ett japanskt bolag för 700 miljoner dollar. Så visst har vi förhoppningar på att detta ska vara lyckosamt, för företaget, dess aktieägare samt alla som dagligen behöver leva med diabetes.

Har ni några planer på att vidareutveckla ProTrans?

– Just nu tar vi fram ett läkemedel för endast en sjukdom, det vill säga diabetes typ 1. Men en autoimmun sjukdom behandlas ofta med en medicin som kan användas på en rad olika andra autoimmuna sjukdomar. Vi ser alltså detta som en framtida del av bolaget där vi kan licensiera ut vår produkt per indikation eller i samarbete med andra läkemedelsbolag.

Nyemission ska göra bolaget mer slagkraftigt

NextCell Pharma genomför i skrivande stund en nyemission för att snabba på processen med sin läkemedelsforskning. Utöver att ta in kapital ser bolaget nyemissionen som något positivt för att fler ska kunna komma in som investerare. Där du som både befintlig och potentiellt ny aktieägare får möjligheten att vara med på resan mot nya innovativa läkemedel.

– Vi tar in 24,9 miljoner kronor som ska hjälpa företaget framåt i minst ett år. Vi har beslutat att drygt hälften ska gå till det kliniska prövningsprogrammet för ProTrans. Sedan är 35 procent öronmärkt till stamcellsbanken Cellaviva som ska användas för att expandera verksamheten. Utöver det så har vi två patentansökningar som vi arbetar aktivt med. På så sätt ger vi befintliga ägare en möjlighet att hjälpa bolaget framåt och nya en chans att hoppa på resan.

Hur ser era intäkter ut?

– Vår huvudsakliga inkomstkälla är stamcellsbanken Cellaviva. Den är inte helt bärande men allt eftersom vi fortsätter att bygga upp förståelsen och vikten av den på marknaden så kommer mer pengar strömma in i bolaget. Sen är det även viktigt att poängtera att ProTrans inte bara är en kostnad utan vi har sålt celler till andra biotechbolag, med en första leverans på 350 000 kronor. En liten men viktig milstolpe som indikerar att vi genererar intäkter på vårt stamcells-läkemedel innan vi ens har nått ett marknadsgodkännande.

 

Vi räknar med att vara Nordens största stamcellsbank

Hur ser konkurrenssituation ut för Cellaviva?

– Vi samarbetar med Europas största stamcellsbank vilket gör att konkurrensskyddet blir ganska fint. Sedan är den svenska marknaden komplicerad. För oss tog det två år att få tillstånd, vilket betyder att barriären är ganska hög, men där är vi redan verksamma. Marknaden i Norden är inte heller lika stor som exempelvis Indien. Det innebär att större bolag med största sannolikhet kommer rikta in sig mot dessa marknaderna medan vi istället kan erbjuda en premiumtjänst för de nordiska länderna.

Hur ser konkurrenssituationen ut för ProTrans?

– Det som är bra för oss är att vi har tillgång till material som andra som arbetar med liknande läkemedel har svårt att komma över. Det ger oss ett försprång som innebär att vi är unikt positionerade. Då menar jag inte att vi använder oss av stamceller som våra kunder fryser in utan här är det via donationer.

Om du får drömma, vart är NextCell om tio år?

– Då borde vi ha fått marknadsgodkännande för stamcellsbehandlingen ProTrans inom ett flertal områden. Sen räknar vi med att vara en av nordens största stamcellsbanker, eller varför inte den största? Det får framtiden utvisa, men vi är positiva och har kommit en bra bit på vägen.

Vill du vara med på bolagets resa och teckna aktier? Då kan du göra det med anmälningssedeln här! Äger du redan aktier och har stöd av teckningsrätter så hittar du den anmälningssedeln här.

NextCell Pharma är noterade på Spotlight Stock Market sedan 2017. Vill du läsa mer om bolaget kan du göra det här!

nextcell