Zmarta
I SAMARBETE MED ZMARTA

Från minus till plus i ekonomin

Lästid: 3 minuter

Erkänn att det hade varit skönt att slippa tänka på allt vad pengar heter och bli snuskigt rik? Nu är ju inte detta något som är alla förunnat, men det finns ändå hopp för en betydligt bättre ekonomi än vad du kanske har nu.

Vi tänker oss att du är en helt vanlig person som bor i en lägenhet och som alltid har lite problem med att få pengarna att räcka till det där lilla extra. Du har lån på bilen, du handlar på kredit när du ska ha ny TV eller hemmabiosystem, och samma gäller den där nya soffan och sängen. Det är avbetalningar månadsvis som gäller, för det gör ju att du har pengar över att leva för dessutom. Du har råd med dina avbetalningar, men ändå inte riktigt råd att köpa något nytt kontant. Känns det igen?

Den här trenden att leva med avbetalningar upp över öronen måste vändas. Du vill ju kunna känna att du faktiskt har pengar över, och alla dina lån och krediter räknas ju som ett minus i kassan. Skulder. Ordet låter inte så roligt. Skulle du missa en avbetalning går det snabbt till inkasso och skulle du bli arbetslös kanske Kronofogden inte är allt för långt borta. Ta kontroll över din ekonomi, sluta konsumera saker du inte har råd med och red upp din ekonomi.
Här följer en lista på vad du kan göra för att gå från minus till ett stort plus i din ekonomi.

1. Se över alla dina inkomster och utgifter, samt alla dina skulder, krediter och avbetalningar. Hur många är det och vad betalar du extra i onödiga räntor och avgifter varje månad? Räkna på detta. Sedan tar du ett samlingslån och löser alla skulder och krediter du kan. Det innebär att du tar hjälp av Zmarta för att hitta en långivare där du kan ta ett lån för att samla dina lån och krediter hos en och samma långivare. Titta noga efter lägsta ränta och bästa villkor för just dig. Sätt dig med papper och penna och räkna. Få ditt samlingslån och med de pengarna betalar du bilen, soffan, TVn och allt vad du nu har. Låt också bli att skaffa onödiga abonnemang du inte behöver eller en ny telefon varje år ”gratis”. Det är väldigt sällan ”gratis”.

2. Nu när du har löst och blivit av med alla onödiga räkningar har du bara en enda räkning kvar, och det är den från samlingslånet, förutom dina fasta och löpande utgifter som hyra, el och liknande. Nu har du frigjort en del pengar som annars skulle ha gått till räntor och kostnader för ett antal olika onödiga fakturor. Dessa pengar sparar du klokt. För att ännu snabbare kunna vända din ekonomi och bli skuldfri kan du försöka jobba extra. Alla pengar du får över sparar du. Du måste tänka långsiktigt och för framtiden. Ett fondsparande är en ganska stabil sparform dit du kan föra över alla överblivna pengar varje månad. Fonden kan växa ganska mycket över tid och fortsätter du att sätta in en femhundring i månaden har du ganska snart lite pengar där.

3. Nästa steg är att investera, inte bara spara. Investera alltid med pengar som du lika gärna kunde ge till välgörenhet, alltså pengar du inte är beroende av för att gå runt i ditt dagliga liv. Att investera medför alltid en viss risk, men ju mer insatt du är ju bättre är det. Läs på om olika företag, prognoser och även historik. Följ nyheterna noga, företagen och börsen speglar världshändelserna. Börja smått. Kanske med den helsvenska aktiemarknaden, och titta runt mellan olika plattformar för att återigen få de bästa villkoren, courtagen och de lägsta avgifterna. Glöm sedan inte att deklarera allt, eftersom en slarvig deklaration kan stå dig dyrt. Analysera gärna företagen så mycket du kan innan du köper aktier. Du har också valutamarknaden att göra pengar på.

4. När du fått ihop några tusenlappar kan du också spara i fasträntekonton. Det innebär att du binder dina pengar på ett konto en viss tid till en viss ränta. Vissa räntor kan ligga på upp mot 10 %. Det är bra avkastning för att göra ingenting. Låt din ränta stå kvar och bind pengarna en ny period. Fortsätt så. Om du har en större summa att investera kan du även välja att göra det som riskkapitalist, till exempel i företag och låneinstitut som beviljar dyra smålån utan kreditupplysning. Sprid dina pengar på flera olika lån för att minimera riskerna om någon låntagare skulle bli sen med betalningen. Dina pengar är bundna för en tid men räntan är bra och betalas oftast ut varje månad allt eftersom låntagarna betalar på sina lån.

För att ekonomin verkligen ska bli så bra som möjligt så tänk alltid hädanefter på att undvika onödiga avgifter. Lycka till!