USA

USA:s underskott ökar – närmar sig 1 000 miljarder dollar

Lästid: 1 minut

Donald Trumps USA närmar sig 1 000 miljarder dollar i budgetunderskott rapporterar flera amerikanska medier.

Underskottet i USA:s statsbudgeten pekar nedåt. Så pass mycket att man snart kan nå ett underskott på 1 000 miljarder dollar, vilket flera amerikanska medier rapporterat om.

För det finansiella året 2019, vilket avslutas redan den 30 september, har kongressens budgetkontor (CBO) räknat med ett underskott på hela 960 miljarder dollar. Vilket i runda slängar är 9 240 miljarder svenska kronor. Men det är kanske prognosen för 2020 som skrämmer den amerikanska befolkningen mer. Då underskott beräknas ligga på hela 1 000 miljarder dollar.

I klass med andra världskriget

Med den nuvarande takten närmar sig USA ett budgetunderskott som är detsamma som under andra världskriget. Och varningsklockorna ringer tydligt hos kongressens budgetkontor som enbart hade räknat med ett underskott på 896 respektive 892 miljarder dollar. Det vill säga 64 miljarder mindre än det som faktiskt håller på att ske.

– Budgetsunderskottet, som redan är historiskt stort, är nu på väg mot en ohållbar kurs och beräknas öka ännu mer efter 2029, säger CBO:s chef Phil Swagel till CNN.

Trump the man to blame?

USA:s redan höga statsbudget underskott har ökat under Donald Trumps tid som president. En del av detta ska bero på den stora skattereformen som genomfördes under 2017, skriver CBO.
Börshajen har tidigare skrivit om den svaga svenska kronan. Är det dags att avboka semestern i höst? Avgör själv!