rik

Andra Farhad: ”Det är ganska enkelt att bli rik”

Lästid: 3 minuter

Andra Farhad skriver om vikten av att våga chansa för att uppnå en bättre ekonomi.

Rubriken lyder att det är ganska enkelt att bli rik. Men det är inte något som du bör ta för givet. För nej det är inte enkelt att bli rik, i alla fall inte om du inte är redo att jobba för det. Varje dag ser jag fejkade annonser på nätet som pratar om hur enkelt du kan bli rik genom exempelvis bitcoin-affärer. Och visst är det sant att det kan vara ganska enkelt att nå en bättre ekonomi om man för det första vågar lägga undan pengar och sen lyckas träffa rätt. Men de här annonserna är för det mesta falska och istället så luras du på pengar om du väljer att fullfölja stegen som de ber dig att göra.

Men det finns sätt för att nå ekonomisk framgång.

Alla kan få en bättre ekonomi

Ja detta stämmer! Alla kanske inte kan bli rika men alla kan få en bättre ekonomi. Men då gäller det att du faktiskt både vågar chansa och satsa för att uppnå dina ekonomiska mål. Det går till exempel inte att lägga hela lönen på nya kläder eller onödiga prylar och samtidigt tro att du ska få en bättre ekonomisk framtid. Istället måste du fokusera på målet, som i detta fallet är rikedom. Då inte rikedom som flera miljoner på kontot utan rikedom utifrån dina personliga förutsättningar.

När jag var 15 år gammal köpte jag min första aktie, då utan någon direkt kunskap, pengarna jag använde var veckopengen som jag fick av mina föräldrar. Min första riktiga aktieaffär slutade med att jag förlorade nästan hela det insatta beloppet, till stor del för att jag inte tog ut pengarna vid rätt tillfälle. Men trots detta fortsatte jag att spara och investera och på mindre än fyra år så blev jag miljonär. Då hade jag inte ens hunnit fylla 20.

Med detta i åtanke så förstår du att alla faktiskt kan må bättre ekonomiskt och att faktiskt våga satsa pengar på börsen är det första steget mot en eventuell ekonomisk framgång.

Så når du en bättre ekonomi

Alla människor har olika förutsättningar när det kommer till det ekonomiska, men för att bli rik så måste du våga chansa. Oavsett om du kan avvara en hundralapp eller ett par tusen varje månad så är det steg i rätt riktning.

För när du väl börjat investera pengar så kan du inom en snar framtid sitta där med betydligt roligare siffror på ditt konto. Anledningen? Snöbollseffekten.

Snöbollseffekten kommer funka bäst för dig som är lite yngre, i alla fall om det är mindre summor du investerar. Anledningen är inte enbart för att du har många år på dig att spara utan även för att den så kallade ränta-på-ränta-effekten, slår in. Det innebär att du som placerar dina pengar får ränta på dina pengar och även ränta på den räntan du har tjänat in föregående år. Den här snöbollseffekten gör att du med lite tålamod kan få en liten summa pengar att växa sig till en stor summa under åren som går.

Men även om du inte har 30-40 år på dig så är investeringar på börsen det bästa alternativet för att nå bättre ekonomi, det är nämligen ett av få sätt för att få pengarna att börja jobba åt dig.

Så nej det är inte enkelt att bli rik, men att uppnå en bättre ekonomi genom sparande är möjligt för alla!

Andra Farhad har tidigare skrivit om vikten att vara disciplinerad för att nå sina mål. Ytterligare en viktig del för att bli rik. Du hittar den krönikan här!