Charlotte Berg

IDL lanserar snabbtest för tyfoidfeber i Kenya

Lästid: 1 minut

IDL är ett svenskt bioteknikbolag, vars mål är att hjälpa läkare upptäcka sjukdomar på ett enklare sätt i tid. IDL har bland annat utvecklat ett snabbtest mot tyfoidfeber, som är den allvarligaste formen av salmonella, och är en vanligt förekommande sjukdom i stora delar av Asien, Afrika, Central- och Sydamerika. Inför att IDL Biotech lanserar snabbtestet för tyfoidfeber, TUBEX® TF, i Kenya den 17 september träffade Börshajen teamet i deras lokaler i Bromma.

Tyfoidfeber orsakar hög feber, influensaliknande symptom och svåra diarréer som är potentiellt livshotande om de inte behandlas korrekt. Börshajen har tidigare intervjuat vd Charlotte Berg om deras satsning på snabbtestet, TUBEX TF.

– Enligt WHO drabbas 11 till 20 miljoner patienter varje år, majoriteten är barn och ungdomar. Tyvärr finns det ett stort mörkertal då sjukdomen ofta drabbar fattiga. Därför är det otroligt viktigt att vi når ut med vårt test. WHO listar antibiotikaresistensen som ett av de största globala hoten, så det är avgörande att läkare använder sig av tillförlitlig diagnostik innan de behandlar med antibiotika.  

Läs hela artikeln med Charlotte Berg här!

IDL håller just nu även på att utveckla ett snabbtest mot lungcancer. För mer info om IDL, besök deras webbsida här!