Kontanter - nya kravet

Nya kravet – storbankerna måste tillhandahålla kontanter

Lästid: 1 minut

Den nya budgeten för 2020 som presenterades av regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna på onsdagen innehöll utöver skattesänkningar även ett krav på landets alla storbanker.

Det nya kontantkravet på storbankerna är tänkt att gynna framförallt äldre som lever utanför de digitala samhället samt småföretag. Förslaget kom redan i somras då finansmarknadsministern Per Bolund (MP) kommenterade vikten av att det fanns kontanter att tillgå i hela landet.

– Förslaget innebär att de stora bankerna ges ett särskilt ansvar för att säkerställa kontantservice i hela landet, sa Per Bolund till TT då.

Bolund var då även noga med att påpeka att det nya kontantkravet är tänkt att gynna personer som lever utanför det digitala samhället men även småföretag som är behov av kontanthantering.

– Det stärker konsumenternas och företagens ställning som bankkunder och är dessutom bra för samhället i stort genom att de gör betalningsmarknaden mer robust och tillgänglig.

20 miljoner avsatta för ändamålet

I regeringens budgetförslag har man valt att avsätta 20 miljoner för att genomföra det nya kontantkravet. De berörda myndigheterna är Post- och telestyrelsen som fått ett utökat anslag om 15 miljoner kronor samtidigt som Finansinspektionen och Tillväxtverket även är med om delar på 5 miljoner för att genomföra förändringarna.

Regeringen har valt att rikta fokus på förändringen som ett viktigt steg för att ta hand om de äldre i samhället.

– Det är viktigt för våra äldre som byggt upp det här landet som vi är så stolta över, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Expressen.

Börshajen har tidigare skrivit om hur den nya budgeten kan komma att påverka dig. Läs mer om det här!

Källa: Aftonbladet