Börshajen tittar närmare på det starkt växande området för växtbaserat

Lästid: 2 minuter

– I samarbete med Simris Alg

Det finns en uppsjö av tematiska tillväxtområden idag. Många pekar ut digitaliseringen, de uppkopplade hemmen och elektrifieringen som områden som strukturellt växer, alltså växer oavsett konjunkturutveckling. Ett annat område är faktiskt kosten. Beyond Meat som tagit fram ett växtbaserat kött blev snabbt en av Wall Streets verkliga kelgrisar och marknaden letar med ljus och lykta efter andra objekt inom tillväxtområdet växtbaserat och hållbart.

Vi på Börshajen har därför tittat på den svenska börsen efter bolag som tänker kapitalisera på den globala trenden mot växtbaserat. Simris Alg ifrån Skåne är exakt ett sånt bolag. Företaget odlar, likt vad namnet antyder just alger, närmare bestämt mikroalger.

”Vi är pionjärer inom algodling och tillhör de internationellt ledande bolagen i branschen. Alger har en viktig roll i en mer hållbar livsmedelskedja. Man kan säga att det vi gör ligger i gränslandet mellan bioteknik och modernt precisionslantbruk”, säger grundaren tillika vd:n Fredrika Gullfot.

Till skillnad mot andra växtbaserade bolag som oftast riktar in sig på proteinmarknaden satsar Simris Alg på de livsviktiga omega-3-fetter man normalt får i sig från fet fisk.

”Alger är den ursprungliga källan till omega-3. Fisk är rik på omega-3 eftersom den får i sig alger med sin föda”, säger Fredrika Gullfot.

”Fiskolja till omega-3 är en marknad värd 34 miljarder dollar, och är starkt bidragande till utfiskningen av haven. Genom att ta omega-3-fetterna direkt från alger kan vi både minska rovdriften på våra hav, men också få säkrare produkter utan de tungmetaller och andra miljögifter som kan finnas i fet fisk och fiskolja”, fortsätter hon.

I avvaktan på godkännande inom EU har Simris Alg börjat lansera sina omega-3-tillskott på andra marknader. Största kunden finns i Sydkorea, men huvudfokus ligger nu på den gigantiska USA-marknaden där man redan säljer i ett dussintal butiker. Till det fyller företaget på kassan med en företrädesemission om 37,6 miljoner kronor för att nå ut i världen med de svenskodlade algerna.

“Fiskolja är en gammal och rätt förlegad produktkategori, samtidigt som efterfrågan på omega-3 bara växer. Här har vi ett mycket mer attraktivt alternativ, som både är miljömässigt hållbart men också säkert. Frågan är inte om, utan när vi får vårt genombrott på marknaden”, säger Fredrika Gullfot.

Simris Alg genomför just nu en företrädesemission. Läs mer om prospektet nedan:

PROSPEKT

FOLDER MED VILLKOR I SAMMANDRAG

TECKNINGSSEDEL 

TECKNA DIREKT MED BANK ID

– I samarbete med Simris Alg