Veckans aktievinnare hos Swedbank är AstraZeneca, som går upp 8,5 procent. Det är kriget i Ukraina som gör att investerare lockas av läkemedelsaktier. Aktiemarknaden är på grund av kriget och den globala situationen osäker och försiktig.

ANNONS

Enligt Swedbanks Aktiellt är det helt klart att den osäkra situationen i världen påverkar. aktiemarknaden. Stockholmsbörsen stängde i med en marginell uppgång på 0,5 procent. Inflationen och centralbankernas framtida beslut om räntehöjningar påverkar också marknaden.

Stigande priser lockar investerare

På andraplatsen på Aktiellts lista hittar vi Securitas, som gick upp 5,7 procent. Trea är Axfood, upp 5,6 procent, där de stigande priserna på mat lockar investerare. Alla de tre topplacerade aktierna får också en köp-rekommendation.

Swedbanks favoritaktier i de olika sektorerna är:

Konsument: Embracer, H&M och Husqvarna

Fastighet/bygg: SBB, Nyfosa och Skanska

ANNONS
ANNONS

Hälsovård: Astra Zeneca, Elekta och Getinge

Bank/finans: Investor, Nordea Bank och Handelsbanken (SHB)

Telekom/it: Ericsson, hexagon och Millicom

Verkstad: ABB, Assa Abloy, Atlas Copco, Munters och Sandvik

Just nu närmar sig den så kallade rapporteringssäsongen, och det brukar innebära att aktiemarknaden är volatil, att aktiekurserna förändras snabbt. Det aktuella världsläget påverkar företagens vinster, och pandemin och kriget i Ukraina gör leverantörskedjorna osäkra.

Fler räntehöjningar kommer

Experterna tror att den svenska centralbanken kommer att höja räntan sex till sju gånger under de två närmaste åren, och det kommer att påverkar aktiemarknaden.

Swedbank gör bedömningen att det trots alla osäkerheter finns potential att ekonomin fortsätter att återhämta sig.

Vill du läsa mer om hur kriget i Ukraina påverkar världsekonomin? Det kan du göra här!

Pengar i madrassen eller på ett sparkonto? Inget av det är bra – läs mer här!