Som nybörjare kan det vara svårt att veta vilka aktier man ska investera i. Det finns många olika strategier och metoder inför aktieköp. Här delar jag med mig av några av mina mest grundläggande tips inför en investering. 

ANNONS

Text: Eric Olaison

När jag ska värdera och välja bolag inför en investering utgår jag ofta från ganska enkla principer. Jag tittar på olika faktorer kring aktien och bolaget för att bilda mig en egen uppfattning. Ett vanligt misstag många gör är att de dras med i upptrissade bolag eller rykten. Basera istället dina investeringar på egna uppfattningar och beslut. Tänk också igenom risknivå och placeringshorisont. Givetvis finns det många olika strategier och metoder för att välja aktier, men så här tänker jag.

UTVÄRDERA BOLAGET
Inför aktieköp är det första jag brukar titta på själva bolaget. Vad gör de och vad tror jag om verksamheten/ produkten/tjänsten? Jag läser igenom årsredovisningar för att se hur bolaget har gått över tiden och funderar över dess framtida utvecklingsmöjligheter. Jag brukar också titta lite bredare på hur branschen generellt ser ut och hur stor marknadsandel bolaget har. Finns det många frågetecken kring produkten, marknaden, tillstånd, affärsidén, företagsledningen eller liknande rekommenderar jag er som är nybörjare att avstå bolaget. Satsa hellre på ett bolag ni känner till bättre. Jag tycker att det är viktigt att man förstår vad man köper och därmed vilka risker aktien är förenad med. Om jag efter min utvärdering kän- ner att det är ett välskött bolag med en bra produkt som jag tror har god framtida vinstutveckling blir det oftast ett köp.

INVESTMENTBOLAG
En ”genväg” om man inte vill ta så många investeringsbeslut är att köpa aktier i investmentbolag. Genom ett sådant köp sprider man risken över flera bolag och branscher. Det är vanligt att investmentbolagen har innehav i noterade bolag inom till exempel bank/finans, verkstad, läkemedel, telekom med mera. Du kan dessutom få en substansrabatt. Substansvärdet är alltså marknadsvärdet på de tillgångar ett bolag äger och substansrabatten innebär att aktien är lägre värderad än bolagets totala tillgångar. Vilket eller vilka investmentbolag ska man då välja? Jag investerar gärna i ett bolag som har haft bra utveckling över tid och som har en god direktavkastning (utdelning). Dessutom väljer jag bolag med substansrabatt, inte med substanspremie. Titta då hellre på vilka aktier som de har och köp dessa istället. Investmentbolagens portfölj kan du se på ibindex.se. Några av de största investmentbolagen på Stockholmsbörsen är Investor, Kinnevik och Industrivärden.

UTDELNING
Ett annat sätt att tänka inför investeringar är att titta på direktavkastningen (utdelningen). Det finns nämligen en rad bolag som delar ut en del av vinsten till sina aktieägare. Om man väljer aktier efter en utdelningsstrategi ska man alltså analysera vilka bolag som har hög utdelning eller utdelningstillväxt till sina aktieägare. Jag vill dock betona att även här är det viktigt att väga in grundläggande faktorer som verksamhet, lönsamhet och tillväxtmöjligheter. Om man får utdelning är det också viktigt att återinvestera den för att uppnå ränta-på-ränta effekt. Ofta är det större bolag med stabil lönsamhet som har hög aktieutdelning, några exempel är Kinnevik, Telia, Ericsson och Tele2.

ANNONS
ANNONS

FINNS DET BRA ”KOM-IGÅNG-AKTIER”?
En vanlig fråga som jag brukar få är om det finns bra aktier för nybörjaren som vill komma igång med sitt sparande. Jag brukar tipsa nybörjare om att det är lämpligt att hålla sig till Large Cap-aktier. Dessutom är det är viktigt att förstå vad man köper. Fundera gärna på vilken bransch du är intresserad av och tror på. Undersök sedan några bolag i den branschen och köp aktier i större bolag som visar en god tillväxt. Lär dig att handla med dessa aktier innan du ger dig in på mindre mer riskfyllda bolag. Ett annat bra alternativ är som sagt att välja investmentbolag. För att lyckas med sina aktieköp krävs det dock kunskap och en genomtänkt plan. Du bör fundera på hur eventuella utdelningar ska återinvesteras, när du ska ta en eventuell förlust och när du ska se över och ombalansera din portfölj. Det är också viktigt att ha koll på sin risknivå och placeringshorisont. Oavsett investeringar rekommenderar jag alla att vara pålästa om aktiemarknaden och dess förutsättningar eftersom alla investeringar innebär risker.

Redan när Eric Olaison, en av Sveriges absolut främsta investerare, var liten hade han siktet inställt högt – men att han skulle bli en av börsens tyngsta spelare och omsätta miljardbelopp från hemmet i Trosa hade han inte kunnat drömma om. Eric skriver en exklusiv artikelserie för Börshajens medlemmar där han delar med sig av matnyttig kunskap och lärdomar.