Aktiemarknaden är en populär sparform bland svenskarna. Så populär att nästan var femte svensk i dag är ägare av en aktie. Men vad är egentligen en aktie? Börshajen förklarar. 

ANNONS

Har du funderat på att börja investera i aktier i ett börsnoterat bolag? Då gäller det att du först har koll på grunderna. Det vill säga, vad är egentligen en aktie och vad innebär det att äga en?

Enkelt förklarat är en aktie en värdehandling som bevisar delägarskap i ett aktiebolag. Det betyder alltså att en aktie är en ägarandel i ett företag som går under företagsformen aktiebolag.

Olika typer av aktier

Totalt finns det fyra olika typer av aktier där A- och B-aktier är de vanligaste. Den stora skillnaden mellan de olika aktierna är att A-aktien ger en starkare rösträtt vid bolagets årliga bolagsstämma medan B-aktie är belagd med en svagare rösträtt.

Utöver A- och B-aktier finns även C-aktier och preferensaktier. En C-aktie är i princip samma sak som en B-aktie medan en preferensaktie ger ägaren rätt till utdelning före stamaktierna (A-,B- och C-aktier).

Viktigt att notera är att ett aktiebolag inte måste vara uppdelad i flera olika typer av aktier utan ett sådant beslut tas oftast vid bolagets upprättande.

Hur köper jag en aktie?

En aktie köper du genom antingen din bank eller via din nätmäklare. Efter att du valt ut vilken aktie du önskar köpa behöver du sätta in pengar och sedan genomföra köpet via antingen Internet eller genom att ringa till din aktiemäklare.

När köpet väl har gått igenom blir du registrerad som ägare i aktieboken, vilket är ett register över alla aktieägare i Sverige. Tidigare fick du ett brev hem i brevlådan som bevis på att du var aktieägare medan det i dag istället kommer en avräkningsnota till din bank eller nätmäklare som bevis på att just du är ägaren till aktien.

Vilken aktie äger jag?

Äger du en aktie men vet inte vad det är för typ utav aktie? Du kollar enkelt upp vilken aktie du äger genom att titta på ditt innehav. Där står nämligen vad det är för typ utav aktie du äger. Se exempel på Handelsbanken (A-aktie) nedan.

Handelsbanken A
Bildkälla: Google

Tjäna pengar på aktier

Det går att tjäna pengar på aktier, men framtida avkastning är inte given. Var därför medveten om att du kan förlora hela beloppet som du gått in med om bolaget exempelvis skulle gå i konkurs. Ett smart sätt att närma sig aktiemarknaden är därför att inte gå in med pengar som du inte har råd att förlora.

ANNONS
ANNONS

Är du osäker på hur du ska tänka vid investeringar kan du läsa Börshajens intervju med Therese Lundstedt, som ger sina bästa tips på hur du som nybörjare blir en vinnare på börsen.

Börshajen har tidigare skrivit om vad en fond är. Har du inte så bra koll på vad det är, kan du läsa den artikeln här!

[stock-market-overview stockExchange=”OMXS” width=”100%” allowSort=”true” includeChart=”true” logoMaxHeight=”20px” logoMaxWidth=”90px” height=”100%”]