Med ny teknologi vill BetterWealth göra det enkelt och tillgängligt att investera i professionella investeringsstrategier som tidigare bara var till för de allra rikaste.

ANNONS

Bröderna Henrik och Martin är medgrundare till BetterWealth och tillsammans med de två andra medgrundarna, David och Andreas, såg de en möjlighet att förändra investeringsvärlden. Genom ny teknologi vill de erbjuda en investeringstjänst som tidigare bara varit tillgänglig för de allra rikaste. Henrik, som tidigare jobbat på BlackRock i London med investeringsstrategier åt rika människor och institutioner, ansåg att dagens investeringstjänster till privatpersoner helt enkelt inte var lika bra. Samtidigt kunde Martin bidra med sin kunskap och erfarenhet inom maskininlärning. Även om de idag har ett brinnande intresse för investeringar har det inte alltid varit så.

– Det är mest en slump att matematik och finans blev det största intresset, säger bröderna som vuxit upp på en gård utanför Kristianstad. Långt ifrån finansbranschen.

Innan jobbet på BlackRock gick vägen via Lund, Schweiz och till slut London där Henrik tog en master i finansiell matematik på London School of Economics. Martin hamnade inte långt därifrån i Oxford.

– Jag fick ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till helt enkelt. Jag hade först doktorerat vid Köpenhamns universitet. Efter det fick jag ett stipendium för att vara i Oxford i ett år och efter det blev jag erbjuden den tjänsten jag har nu, säger Martin.

Vad är det som lockar med Oxford?

– Forskningsmiljön i Oxford är otroligt inspirerande – det händer mycket. Det är också tacksamt att ha ett känt namn i ryggen som öppnar upp ett nätverk av forskare världen över. Det är lätt att ta kontakt med personer som man vill arbeta med, berättar Martin.

På vilket sätt är det inspirerande?

– Att möta internationella forskare underlättar forskningen. Samtidigt är det högt i tak och många är otroligt duktiga vilket gör att jag får bra feedback på mitt arbete hela tiden, fortsätter Martin.

 

Mycket händer inom investeringsbranschen

 

Martin står som sagt för forskning inom AI och maskininlärning hos BetterWealth och bidrar hela tiden med teknisk kunskap.

ANNONS
ANNONS

– Eller nörderi, om man så vill. Jag tittar på hur aktuell forskning kan bidra till vår produkt så att den utvecklas och blir bättre.

Mycket händer inom investeringsbranschen just nu. Tjänster som privatpersoner tidigare bara kunde drömma om kan göras tillgängliga med hjälp av ny teknik.

– Vi såg att det fanns mycket man kunde göra för marknaden. Det finns idag många dåliga och dyra investeringstjänster, men med ny teknik och våra erfarenheter från tidigare jobb har vi kunnat skapa en teknisk investeringstjänst som är enkel att använda och som inte är dyr för kunden, säger Henrik.

På vilket sätt då?

– Som vi var inne på förut är det en tjänst som tidigare varit tillgänglig för de allra rikaste. Så är det inte längre. Genom AI och datorkraft kan vi dagligen göra miljontals beräkningar för att sköta och kontrollera alla våra kunders investeringar. Det betyder mindre risk för stora förluster och bättre avkastning över tid enligt forskning från bland annat Yale-universitetet, fortsätter Henrik.

Vad är er största utmaning?

– Att inte krångla till det och, även om tjänsten bygger på avancerade metoder, göra det enkelt för kunden att förstå mervärdet i vår tjänst.

Finansbranschen har länge lidit av att göra saker komplicerade och det är någonting som BetterWealth också vill vara med att ändra på.

– Vi gör det exempelvis enkelt att välja risk i din portfölj genom att använda konkreta riskmått istället för vaga termer som ”balanserad” eller ”aggressiv”. Vi hoppas på att kunna utmana de stora bankerna. I Sverige stannar du ofta med din bank och det är ett stort steg att byta.

Men med BetterWealth:s tjänst byggd på världsledande teknik och forskning tycker vi att det är värt besväret.

Att vara bröder på samma företag är svårt att tänka sig om man inte har syskon och jag kan bara föreställa mig hur det kan bli.

– Vi säger vad vi tycker. Man håller inte direkt igen, om man säger så. Det kan vara både en fördel och nackdel, men för oss har det alltid varit en fördel. Det finns ingen prestige vilket jag tror är viktigt, förklarar Henrik.

Men hur kom ni på att finans är er grej?

– I botten är jag ingenjör i teknisk fysik. I slutet av utbildningen upptäckte jag att finansiell matematik passade bra för mig, berättar Martin.

– Jag startade en aktieklubb när jag pluggade och då började jag tycka att det var spännande att applicera matematik inom finans. På den vägen är det, fortsätter Henrik.

BetterWealth som produkt för allmänheten har bara funnits i ett halvår men idén och utvecklingen har pågått i flera år. Under 2019 kommer det vara full satsning som gäller.

– Nu gäller det att ta vara på det vi har påbörjat. Vi kommer att synas mer för att få in mer kunder, vi kommer lansera samarbeten och vi kommer att ta in kapital. Det är några av grejerna som kommer hända under året, berättar Henrik.

Hur har responsen varit hittills?

– Den har varit bra och även om få vet att vi finns har vi redan börjat få en hel del kunder. På tal om 2019 så har jag och Martin också blivit inbjudna att representera BetterWealth i något som kallas Practitioner’s Challenge vid London School of Economics.

Vad är det?

– Idén är att banker- och finansbolag ska utforma ett svårt problem inom AI och finans som studenter ska arbeta med under några veckors tid. Förra året deltog bland annat JP Morgan, säger Henrik.

Det måste kännas bra?

– Såklart. Det är ett typ av kvitto på den kunskap vi faktiskt har inom bolaget.

Vad är det som skiljer er från konkurrenterna?

– Jag skulle säga att det är en mer sofistikerad investeringstjänst vi erbjuder och som på riktigt fokuserar på kunden.

 

Vi slog OMX30 med nästan 5 %

 

Hur då?

– Genom att vi är oberoende och väljer de investeringarna som är bäst för kunden men främst genom att vi dagligen kontrollerar risken åt kunden. Vi är de enda i Skandinavien som erbjuder denna tjänsten till privatpersoner. Det betyder att vi automatiskt sänker risken om marknaden är orolig och likadant höjer risken om marknaden är lugn.

BetterWealth låter kunderna tänka på annat. Under kvartal fyra, när börsen sviktade, justerade man portföljen för sina kunder och det gjorde skillnad.

–  BetterWealth högriskportfölj slog OMX30 med nästan 5 % under denna turbulenta period.  

Hur kommer det sig?

– En av anledningarna var vår riskspridning i bland annat guld och aktier med lägre risk. Dessutom justerade vi alla våra portföljer för att sänka risken. Detta gjorde att vi undvek den största förlusten och gjorde bättre ifrån oss än exempelvis Stockholmsbörsen, förklarar Henrik.

Hela idén är att skapa värde för sina kunder utan att kunderna ska behöva lägga tid på sina investeringar.

– Och nu ser vi verkligen fram emot att jobba ännu hårdare under 2019, avslutar Henrik och Martin.

Är du nyfiken på vad BetterWealth kan erbjuda just dig? Ta en titt nu!

BetterWealth hjälper dig sköta dina investeringar när börsen förändras, eller om det uppstår en förtroendekris som de gjorde under fjärde kvartalet 2018. BetterWealth håller koll på investeringarna åt dig.

Notera att investeringar i värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.