De flesta köper aktier med förhoppningar om att de ska stiga i värde. Men det går lika bra att blanka aktier istället. Det vill säga hoppas på en nedgång. Börshajen förklarar hur blankning går till och hur du kan tjäna på en nedgång.

Att investera i aktier ska vara kul. Men en aktienedgång är sällan roligt. Eller? Om du tror att en aktie kommer att få det tufft den närmsta tiden och att den till följd av detta kommer att sjunka i värde finns det faktiskt pengar för dig att tjäna på det. Sättet kallas för blankning.  Men hur gör du det? Börshajen förklarar.

ANNONS

Vad innebär det att blanka aktier?

Enkelt förklarat innebär blankning av en aktie att du spekulerar i att en aktie ska falla. Men du spekulerar inte helt utan risk. Det du gör när du blankar en aktie är att du lånar aktier som du inte äger genom att ta upp en blankningsposition. Dessa aktier säljer du sedan och hoppas på att priset ska sjunka.

Vad tjänar jag på att aktien sjunker i värde?

En legitim följdfråga. För varför skulle du vilja att priset på aktierna som du lånar ska sjunka? Jo, det är ganska enkelt. Aktierna som du lånar (och säljer) ska du ge tillbaka. När du väl ska köpa tillbaka aktierna vill du självklart göra det till ett billigare pris. Det betyder att du som blankare tjänar mellanskillnaden mellan försäljningspriset och återköpspriset.

 

Enkelt förklarat

Du har bestämt dig för att blanka aktier i bolag A. Aktierna kostar 80 kronor styck.

Du lånar 1 000 aktier och säljer dem för totalt 80 000 kronor.

ANNONS
ANNONS

Aktien sjunker sedan till 75 kronor och du väljer att köpa tillbaka.

75 x 1 000 = 75 000 kronor = vinsten blir 5 000 kronor (exklusive avgifter)

Vad händer om aktien stiger i värde?

Blankar du en aktie som sedan stiger i värde gör du en förlust. Anledningen? Du lånar en aktie som du sedan vill sälja med förhoppningen att den ska sjunkit. Men när du ska lämna tillbaka aktien och värdet har ökat kommer du vara tvungen att köpa tillbaka den till ett dyrare pris åt långivaren.

 

Enkelt förklarat

Du köper 1 000 aktier i bolag A för 80 kronor styck

1 000 aktier x 80 kronor = 80 000 kronor

Priset stiger till 85 kronor per aktie och du köper tillbaka aktierna för 85 000 kronor

Du gör en förlust på 5 000 kronor (exklusive avgifter)

Tänk på att det tillkommer en administrativ kostnad samt ränta för lånet när du blankar. Det innebär att du förlorar pengar även om värdet på aktien skulle stå still.

Så fungerar det praktiskt

Låter det som att blankning är något för dig? Då är det bara att sätta igång… Eller vänta nu. Vi har några praktiska formaliteter som vi måste titta på först.

Avtal

Har du bestämt dig för att starta en karriär som blankare är det inte bara att logga in på din bank och börja. Du måste börja med att undersöka vilka avtal du måste skicka in till din bank/mäklare. Avtalen kan skilja sig åt från bank till bank men är ofta standardiserade och förklarar förpliktelserna mellan dig som blankare och utlånaren av aktierna.

Börja blanka

När avtalen är påskriva är det bara att sätta igång. Processen är nu ganska simpel. Du söker upp aktien som du vill blanka (tänk på att alla aktier inte går att blanka) och därefter lägger du in en säljorder på det antalet som du vill sälja (tänk på att det måste vara fler aktier än du har på ditt konto). Transaktionen går igenom och du har fått ett negativt antal aktier på din depå.

När du sedan ska täcka positionen, det vill säga köpa tillbaka aktierna, lägger du en order på samma antal aktier som du lånat, alternativt fler. När du lägger den ordern har du förhoppningsvis gjort en vinst. Det praktiska därefter sköter banken/mäklaren åt dig.

Säkerhetskrav

Viktigt att tänka på är att ditt konot vid blankning belastas med ett så kallat säkerhetskrav för att täcka ditt aktielån. Oftast handlar det om 130 procent av värdet på den blankade positionen. Det betyder att om du vill blanka för 10 000 kronor måste du ha 13 000 kronor på kontot. Dessa 3 000 finns enbart där för eventuell förlust och du får tillbaka dem om du gjort en vinst efter avslutad blankning. Har du inte tillräckligt med säkring på ditt konot kommer transaktionen att nekas.

OBS! Tänk på att det finns stora risker med alla typer av investeringar. Därför är det lika viktigt att kolla upp bolaget som du har planer på att blanka som om att du skulle köpa med förhoppningar om att det går upp. 

PS. Vintern 2019/2020 kommer vi att genomföra Börshajen Academy – en gratis föreläsningsturné i Malmö, Göteborg och Stockholm. Fokus ligger på att ge er så mycket kunskap och inspiration från några av Sveriges, och världens, främsta experter inom investeringar. Vi kommer att släppa biljetterna inom kort – och de som prenumererar på vårt nyhetsbrev kommer att få förtur till gratisbiljetterna. Signa upp dig här! DS.