Börskraschen i måndags fick många att sätta morgonkaffet i halsen. Efter panik i börsvärlden visade det sig att det var den mänskliga faktorn som låg bakom kraschen.

ANNONS

Ett mystiskt ras måndag morgon skrämde upp finansmarknaden. Stockholmsbörsen rasade nästan åtta procent, och ingen förstod vad börskraschen berodde på. Plötsligt gick börskurvan rakt ned, och ingen visste vad som hänt. Också andra börser i Europa rasade.

Börskrasch runt Europa

”Det var en ’flash krasch’, och vi vet inte vad som händer.”, sa SEB:s kreditanalyschef Thomas Eitzen enligt Dagens PS. ”Det är sannolikt en blandning av användar- och datorfel, men vi vet inte”

Undersökningar satte igång, och till slut visade det sig att den amerikanska storbanken Citibank hade ansvaret för raset. Dagens PS rapporterar att Citi officiellt bekräftar att man låg bakom, och att det var en av bankens handlare som gjort fel när en transaktion matades in.

Rättade snabbt felet

Enligt banken rättades misstaget till snabbt, men i förvirringen efteråt rasade Stockholmsbörsen. Eftersom handel på börsen är anonym kan man inte se hur mycket aktiehandel som gjordes av Citibank.

Dagens PS, som citerar Dagens Industri, säger att hela saken är ”rejält pinsam” för storbanken, och att det finns många förlorare i det hela. Vinnare fanns det också – en börspoddare ska ha tjänat flera hundra tusen. Tradern och börspoddaren John Skogman beskriver det i artikeln som en ”fantastisk tradingförmidddag”, enligt Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om aktier som kan bli vinnare på inflationen? Det kan du göra här.