Storbritannien röstade ja till att lämna Europeiska unionen den 23 juni 2016. Idag snart tre år senare är de fortfarande kvar, men tiden börjar rinna ut. Börshajen ger dig allt du behöver veta inför det eventuellt stundande uttåget.

ANNONS

Europa höll andan när en av världens största ekonomier, Storbritannien, röstade om att lämna Europeiska unionen (EU). Trots att många på förhand inte trodde att ja-sidan skulle segra, vann de med siffrorna 51.9 mot 48.1 procent. Men kommer de verkligen att lämna och vad skulle det ha för betydelse för ekonomin?

Det här är Europeiska unionen

Europeiska unionen är ett ekonomiskt och politiskt samarbete mellan 28 europeiska länder. EU kom till efter andra världskriget för att skapa bättre ekonomiska samarbeten mellan länder i Europa i hopp om att dessa samarbeten skulle minska riskerna för krig.

Sedan 1993 har samarbetena blivit allt mer omfattande. Idag är EU i stora drag som ett enda stort land där människor, gods, kapital och tjänster kan röra sig fritt. Inte minst är valutan euro ett bevis på detta, vilket 19 av 28 medlemsländer har som valuta sedan början på 00-talet.

EU. Bildkälla: Pixabay

Vad kan brexit betyda för ekonomin?

Att Storbritannien bestämt sig för att lämna EU kan betyda ett stort bakslag, inte bara för oss svenskar utan för alla européer. Även om vi fortfarande bara kan spekulera så finns det en del saker som kan komma att förändras ekonomiskt för dig som privatperson om brexit blir av 2019.

Har EU och Storbritannien inte kommit fram till något samarbetsavtal innan utträdet träder i kraft 2019 kommer det bli en så kallad hård brexit. Det innebär att Storbritannien kommer omfattas av samma regler som länder som inte är med i EU. Det skulle i praktiken betyda att en stor del varor blir dyrare då handel mellan Storbritannien och EU kommer omfattas av större avgifter i form av bland annat tull. Förändrade avgifter kan även påverka börsen negativt då det blir dyrare för europeiska företag att exportera och importera varor från landet. I slutändan kommer detta också påverka den som står utanför börsen ekonomiskt. detta eftersom priser på varor kommer att öka. Här har det pratats om en ökning av konsumentpriser på upp till 15 procent på en del varor.

Skulle ett avtal slutas mellan EU och Storbritannien kommer en mjuk brexit att bli av istället. Det skulle innebära att stora delar av avtalen mellan länderna i EU fortsatt kommer innefatta Storbritannien även efter att de lämnat.

När måste Storbritannien lämna EU?

Storbritannien kommer vara tvungna att lämna EU senast 12:00 svensk tid den 29 mars 2019. Detta efter 50 artikeln i Lissabonfördraget som innefattar att det land som vill lämna får två år på sig att sluta ett avtal med EU. Dock så har Storbritannien, enligt en Europeisk domstol, rätt att stoppa processen själva, alternativt få ytterligare tid på sig om resterande 27 EU-länder går med på detta.

ANNONS
ANNONS
Europeiska flaggan, storbritanniens flagga
Storbritannien kan lämna EU. Bildkälla: Pixabay

Källor: BBC

Börshajen har tidigare skrivit om att det råder förtroendekris på Stockholmsbörsen. Vill du veta mer? Då hittar du artikeln här!