De klassiska FAANG-bolagen avgudas av både aktieägare och användare. Men hur stor makt sitter techjättarna på och är det fortfarande läge att köpa aktier?

ANNONS

Börshajen podcast gästas flera gånger i månaden av inspirerande personer som jobbar i, eller runt, finansbranschen. Förra veckan gästade Andreas Cervenka för att bland annat prata om hur fondbolagen har lurat människor i decennier.

Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google, är några av världens största bolag. De flesta av oss använder deras tjänster dagligen utan att ens tänka på det. Men hur stor makt har egentligen de stora techbolagen?

– Det som är intressant här i Sillicon Valley är att det sker en enorm expansion. Google och Facebook har nästan blivit byggbolag, överallt finns det byggkranar där de ska bygga kontor. Och ser man till Googles fastighetsportfölj så är den större än världens största fastighetsbolag. Det säger lite om den makt de sitter på, säger Andreas Cervenka till Börshajen podcast.

De måste förvalta enorma summor?

– Man förknippar sällan dessa bolag med hur mycket pengar de förvaltar, istället vet vi att de har väldigt stora kassor. Men de är faktiskt som stora hedgefonder och investerar i massor med olika värdepapper, bostadsobligationer och med mera.

Hur stor makt har de egentligen?

– Jag brukar säga att banker har väldigt stor makt men när jag kom till USA och tittade på de här bolagen insåg jag att de har mer makt än bankerna. Anledningen till detta är för de inte bara har en ekonomisk makt utan de har även väldigt stor makt sett till hur vi lever våra liv.

Hur menar du?

– Titta bara på iPhone och ta mig till exempel. Det är ett förhållande som är närmare än det jag har till min fru. Och sen har vi Google och Facebook, de vet ju mer om mig än någon annan människa.

På vilket sätt vet de mer om dig?

– De vet vad jag gillar och inte minst känner de till mina hemliga drömmar. För visste du att 15 procent av alla googlingar som görs är på sånt som aldrig tidigare har sökts på. Man kan nästan säga att Google har blivit vår nya gud.

ANNONS
ANNONS

Vad behöver en investera veta om de här bolagen?

– Här i Sillicon Valley lever många i en bubbla, särskilt när det kommer till start-ups, alla investerare rusar åt samma håll. Ser man på värderingarna på bolag som Amazon så är de skyhöga men samtidigt fortsätter de att tjäna pengar. Ta Facebook till exempel, de har varit med i flera skandaler och misskött sig, men det påverkar ändå inte deras affärer. Deras senaste rapport visade hur starka siffror som helst. I normala fall borde bolag som de här med sina ”monopol” försvinna men jag är inte helt säker på att de kommer göra det.

Är det för sent att hoppa på tåget?

– Det är en bra fråga, men det handlar i grund och botten om vad man tror om samhället. Tror man att människors privatliv är viktigt, tror man att skillnaden mellan sanning och lögn är viktigt eller tycker man att etik är viktigt? Då tror jag inte att man ska hoppa på. Jag tror själv att om man vill köpa aktier i de här bolagen så har man en mörk världssyn.

Du har väl inte missa att lyssna på hela avsnittet med Andreas Cervenka? Du hittar avsnittet nedan eller här!