Charlotte Berg och IDL Biotech har redan lyckats ta fram snabbtester mot urinblåsecancer och tyfoidfeber. I framtiden drömmer bolagets vd om att vi ska kunna testa oss mot alla former av cancer hemma i soffan. IDL är bolaget som gjort framtiden tillgänglig redan idag.

ANNONS

IDL Biotech är nutidens Life Science-bolag som får framtiden att se ljus ut. Med sina snabbtester inom både cancer och tyfoidfeber får de oss att drömma om en framtid med minskade sjukvårdsköer och där människor snabbt får rätt vård. I spetsen av företaget hittar vi vd:n Charlotte Berg, en 35-åring som gjort raketkarriär inom Life Science, en bransch hon hamnade i av ren slump.

– Det var en slump att jag hamnade inom Life Science. Jag stod länge i valet och kvalet mellan ekonomi och juridik. När jag flyttade till Uppsala för att studera sökte jag efter ett sommarjobb. Jag gick in på en hemsida som hette “företagsfakta” och tittade jag på bolag under bokstaven C, som i Charlotte. Högst upp fanns ett bolag som hette Cavidi som jag ringde på ren chansning. Lustigt nog hade deras ekonomichef tänkt lägga ut en annons om att de sökte en ekonomiassistent samma dag. Jag fick jobbet över telefon och sedan dess har jag varit i branschen.

 

Jag spelade innebandy på elitnivå

 

Charlotte Berg har sedan sommarjobbet gått från ekonomiassistent till ekonomichef för att till slut hamna på posten som vd. Med tanke på sin position är hon van vid att ha många bollar i luften. Något som hon varit van vid hela livet. Under sin tid på universitet tog hon inte bara en dubbelexamen utan jobbade samtidigt halvtid och spelade innebandy på elitnivå.

Hur klarade du det? 

– För mig handlade det inte om att klara av det, det var mitt egna val. Jag har alltid trivts med att ha många bollar i luften.

ANNONS
ANNONS

Idrotten formade Charlottes ledarskap

Utövar du idrott på högsta nivå måste du vara beredd på att ta tuffa beslut och driva på dina medspelare, vilket även speglar Charlottes vardag som vd. Att hon idag har en central roll inom IDL Biotech, tackar hon idrotten för.

– Idrott i helhet och innebandy i synnerhet har haft stor betydelse i mitt liv. Jag var lagkapten i Uppsalalaget Sten Sture och Elitserielaget Täby under många år. Där och då grundade jag ledarskapet som jag har nytta av varje dag på jobbet.

Under vårt samtal funderar jag på hur det är möjligt att vara vd redan vid så pass ung ålder. Jag tänker att inte kan det bara vara idrotten som har tagit henne dit hon är idag. Det måste vara något mer. Jag bestämmer mig därför för att fråga Charlotte om hon har några tips för alla unga på hur man blir lika framgångsrik som hon är.

– Att vara tillgänglig tror jag är grundläggande. Inte bara i form av tid och öron, utan tillgänglig i form av att visa intresse för personer runtomkring dig. Sen är det viktigt att visa intresse i bolaget och våga stå för sina tankar och ideér. Tillsammans med detta är det essentiellt att våga lita på sina medarbetare, vara transparent och prestigelös. På IDL är varje avdelningschef specialist inom sitt område, och då är det avgörande att de får driva sina frågor och känna att de har mandat.

Vad är din främst egenskap som ledare?

Min främsta egenskap som ledare är att jag alltid försöker hitta lösningar där andra ser problem. En annan betydelsefull egenskap är att jag leder genom glädje och försöker alltid har en positiv inställning.

Har det varit svårt att nå toppen i en mansdominerad bransch?

 Jag tror den största myten om kvinnligt ledarskap är att du måste gå över lik för att nå toppen. Många tror att en kvinnlig ledare måste vara den där hårda och känslokalla stereotypen som visas i alla filmer. Så är det inte och det är något jag vill lyfta fram för andra unga kvinnor. Jag vet att det går att bara vara sig själv och ändå nå toppen, man måste bara ha lite skinn på näsan och en positiv inställning.

Har det varit svårt att få respekt?

– Ska man röra sig i en mansdominerad bransch så gäller det att vara påläst, vilket jag alltid ser till att vara. Det är dock tydligt att det ställs helt andra krav på mig än mina tidigare, manliga, företrädare. Samtidigt får man inte glömma att det är många, både män och kvinnor, som trott på mig. Det har betytt otroligt mycket.

IDL Biotech

IDL Biotech har sedan starten 1988 satt människan först. Deras önskan är att läkare på ett enklare sätt ska kunna upptäcka sjukdomar i tid för att på så sätt minska dödligheten inom flera svåra sjukdomar.

– IDL jobbar med diagnostik inom två ganska skilda områden. Dels är det onkologi och dels bakteriologi. Tittar man på snabbtesterna för onkologi, det vill säga cancer, så jobbar vi främst mot cancer i urinblåsan.

Hur underlättar ni för sjukvården med testet mot cancer?

– Tanken är att testet både ska underlätta för läkaren när diagnos sätts men även för uppföljning. Idag finns det en del problematik med uppföljning av cancer i urinblåsan. Dels så måste läkaren gå in i urinblåsan och titta. Dels måste läkaren skicka iväg urin till ett labb. Du förstår ju hur lång tid det tar. Med vårt test tar det tio minuter. Framtidens patient kommer inte acceptera en väntetid på flera veckor. Därför måste det vara läkarens och sjukvårdens mål att kunna ta prover, granska, ställa diagnos samt ge patienten besked samma dag.

 

Vi håller på att ta fram ett test mot lungcancer

 

Håller ni på att ta fram några nya tester just nu?

– Vi vill självklart ta fram fler snabbtester. Just nu håller vi på att utveckla ett nytt snabbtest mot lungcancer, vilken vi hoppas ska lanseras under året.

Hur skulle ett test mot lungcancer fungera?

– Istället för urin så tar läkaren ett blodprov som snabbt visar om patienten har förhöjda värden av ett ämne som kallas cytokeratiner. Detta kan ge en tydlig indikation på att patienten eventuellt har lungcancer eller inte. I grund och botten är det samma teknik.

Varför behövs de här testerna?

– Det räcker att titta på nyheterna för att höra om alla problem med långa vårdköer som sjukvården och patienterna lider av. Genom att använda sig av snabbtester minskar vi inte bara vårdköerna, dessutom kan fler patienter diagnostiseras till en lägre totalkostnad.

Vad är det för testet ni har inom bakteriologi?

– Vi har utvecklat ett snabbtest mot tyfoidfeber, som är den allvarligaste formen av salmonella. I Sverige har kanske inte så många hört talas om sjukdomen, helt enkelt eftersom vi inte har sjukdomen här. På södra halvklotet däremot är sjukdomen väldigt vanlig. Tyfoidfeber behandlas med antibiotika men är svår att skilja från andra tropiska sjukdomar, såsom malaria eller denguefeber. Osäkra diagnostiska metoder innebär att många behandlas med antibiotika i onödan, vilket bidrar till ökad antibiotikaresistens.  

Hur många drabbas av tyfoidfeber varje år?

– Enligt WHO drabbas 11 till 20 miljoner patienter varje år, majoriteten är barn och ungdomar. Tyvärr finns det ett stort mörkertal då sjukdomen ofta drabbar fattiga. Därför är det otroligt viktigt att vi når ut med vårt test. WHO listar antibiotikaresistensen som ett av de största globala hoten, så det är avgörande att läkare använder sig av tillförlitlig diagnostik innan de behandlar med antibiotika.  

Hur når ni ut till de mest drabbade områdena? 

– Under 2019 har vi startat ett arbete med att aktivt hitta hälsoorganisationer som kan sprida budskapet av våra produkter. Samtidigt märker vi att fler och fler länder och regioner systematiskt arbetar med att förbättra sin sjukvård.

Vart är IDL Biotech om 10 år?

– Jag drömmer om att vi har snabbtester för ett flertal viktiga cancersjukdomar. Ska jag drömma riktigt utanför boxen så vill jag att patienten själv kan utföra dessa snabbtester hemma i soffan. Inte med avsikt att diagnostisera sig för cancer, detta då många ser cancer som en dödsdom. Däremot när en patient har fått behandling och går på uppföljning. Under väldigt kontrollerade former, i samråd med sin läkare, tror jag att vi i framtiden kommer ha patienter som testar sig hemma och ser om dom har fått återfall eller inte. Det är nämligen här det brister i sjukvården. Uppföljning blir ofta extremt oregelbunden på grund av långa vårdköer vilket innebär att många kan ha fått återfall utan att det upptäcks i tid.

Vill du vara med på resan som IDL Biotech gör? Då kan du titta närmare på aktien som är noterad på Spotlight.