Ordern på dina nya aktier hos bolag b ligger redo för avslut, men summan verkar inte stämma, du ska betala mer än vad aktierna faktiskt kostar. Vad betyder det där courtage som står med? Börshajen förklarar.

ANNONS

Köpa och sälja aktier innefattar alltså inte enbart summan som aktierna är värda utan istället behöver du utöver priset även betala en liten summa courtage. Courtage tänker du då? Vad är det och varför måste jag betala för att köpa eller sälja aktier i ett bolag? Börshajen förklarar vad courtage står för och varför det tas ut en avgift vid aktiehandel.

Vad betyder courtage?

Antagligen har du kommit in på den här artikeln för att det är just precis det du vill ha svar på, nämligen vad courtage betyder. Här behöver vi inte gå in på någon krånglig stig och leta efter svaret utan istället säger vi det rakt ut. Courtage är avgiften som du betalar till din bank eller nätmäklare när du köper eller säljer aktier alternativt börshandlade produkter.

Vill man ta det lite längre så kan man titta på ordets ursprung vilket är sprunget ur franskans mäklare och mäklarfirma. Det vill säga courtier respektive société de courtage.

Vad kostar det?

Det finns tyvärr inget lika rakt svar här som på frågan ovan, istället handlar det om vad banken eller nätmäklaren har för avgifter. Ibland är courtage-avgiften så låg som en krona, eller rent av noll kronor och ibland är det desto dyrare. Skillnaden beror ofta på hur stor affär du ska genomföra. Viktigt att tänka på är därför att du kollar på de olika bankerna och deras upplägg. Vissa erbjuder exempelvis gratis aktiehandel upp till 50 000 kronor. Lycka till med din aktiehandel!

ANNONS
ANNONS

Börshajen har tidigare skrivit om vad en aktie är. Har du inte 100 procentig koll så kan du läsa den artikeln här!

Oavsett vad för aktier du väljer att köpa så är aktiehandel förenat med risker och framtida avkastning är aldrig given. All information som tillhandahålls via Börshajens kanaler är avsedd endast som allmän information och utgör inte investeringsrådgivning, annan rådgivning, rekommendationer eller investeringsanalys. Det finns en risk att informationen inte är uttömmande eller uppdaterad. Det finns också en risk att informationen är felaktig och innehåller tekniska brister. Användandet av webbplatsen och Börshajens övriga plattformar och kanaler sker således helt på egen risk. Börshajen ansvarar inte i något fall för skada eller ekonomisk förlust, varken direkt eller indirekt, som uppkommer som en följd av informationen på webbplatsen, användandet av den eller bristande tillgång till webbplatsen från tid till annan.