Trots att många svenska företag kommit med starkare rapporter än väntat sjunker värdet på aktierna. Det kan alltså vara dags att sälja för aktiesparare. 

ANNONS

”Det man kan ta fasta på är att bolag med hög värdering, p/e-tal över 30, mår inte bra i den här miljön på marknaden”, säger Swedbanks aktiechef Fredrik Warg enligt Dagens PS.

Dags att sälja ICA-aktier

Det är flera sektorer på aktiemarknaden som ser aktier minska i värde. 80-85 procent av bolagen på den svenska börsen har levererat starkare rapporter än väntat, men det spelar ingen roll i sammanhanget.

Undvik hela sektorn

Fredrik Warg säger att spararna ska vara försiktiga med de högt värderade bolagen, och tar casinoföretaget Evolution som exempel. Han tycker också att det är läge att undvika, eller åtminstone vara försiktig med, hela biotekniksektorn på grund av risken för övervärdering.

De företag han tycker det är dags att sälja för aktiesparare just nu är bolag som inte kommer att leva upp till förväntningarna. Där räknar han förutom Evolution in ICA Gruppen och teknik- och industriföretaget Indutrade.

Köp i företag som ligger lågt

”De var en stor vinnare på hemmatrenden under pandemin, men tuff konkurrens ger ett svårt 2022 sett till kursutvecklingen, och man har även utmaningar med lönsamheten inom e-handel,” säger Fredrik Warg om ICA Gruppen.

Den som vill köpa aktier nu ska i stället satsa på bolag som ligger lågt i värdering, som till exempel SKF, AB Volvo och Skanska.

”De är stora, starka bolag med otrolig potential”, säger Warg.

ANNONS
ANNONS

Vill du veta vad P/B-tal är och hur du kan använda det? Läs mer här!