Vi vill tacka för börsåret som gått och hoppas att du får en bra start på 2018. Med ett nytt år följer också nya förutsättningar för nya mål och drömmar. Sätt upp delmål oavsett vilka resultat du vill uppnå och följ en långsiktig plan.

Text: Andra Farhad & Shoka Åhrman

Med start i januari kommer nya regelverk som Mifid II Mifir som bland annat innebär större transparens kring de avgifter som du som sparare betalar och ger ett utökat konsumentskydd. Under det kommande året hoppas vi att branschen ska drivas än mer mot hållbarhet och även att det ska bli enklare för vanliga sparare att välja långsiktigt hållbara placeringar. Hållbarhet är inte en trend utan något som är här för att stanna, så fortsätt att investera för framtiden. Vi vet att valet av hållbara fonder inte betyder en kompromiss mellan avkastning och ansvarstagande, utan snarare tvärtom – att många av dessa fonder haft god historisk avkastning.

Under 2018 kommer digitaliseringen på finansmarknaden att fortsätta exempelvis när det gäller robothandel, blockchain men också peer-to-peer både när det kommer till transaktioner men också lån. Som konsumenter har vi fått nya beteendemönster som möts av produkter som Apple Pay där Nordea och bensin kedjan St 1 blev de första med att erbjuda den betaltjänsten.

Den globala konjunkturen har varit positiv under året, vilket har gynnat den svenska ekonomin. Vi går in i 2018 med fortsatt ovisshet kring faktorer som kan påverka den allmänna konjunkturen och marknaden, detta på såväl ett privatekonomiskt som ett makroekonomiskt plan.

Vi har en vad som ser ut som en dämpad svensk bostadsmarknad, vilket vi inte sett på flara år, en fortsatt låg boränta (om än troligt stigande räntor mot slutet av 2018) och höjd pensionsålder. Det finns också andra faktorer som utvecklingen efter Brexit och politiska faktorer som exempelvis Donald Trump och Nordkorea.

Under året har Börshajen vuxit, vi har firat ett år och flyttat till nya lokaler på Kungsgatan. Under 2018 kommer vi att välkomna ännu fler nya kollegor till teamet, vi har många spännande saker att se fram emot och hoppas på att kunna vara en ännu större tillgång för dig under året som kommer. Börshajen kommer gå från att ha haft fokus på aktier och fonder till att ta ett helhetsgrepp kring hela privatekonomin. Ni kommer via oss kunna lära er mer om sparande, investeringar av olika slag, bolån, räntor, pensioner, försäkringar och så vidare. Allt för att ni ska hålla mer koll på pengarna och skapa en tryggare framtid!

Den 5:e maj slår vi upp portarna på Hovet och välkomnar 10 000 deltagare till Europas största finansevent, Börshajen Academy. Under en heldag kommer vi inspirera och lära er mer om ekonomi och investeringar – helt gratis. Biljetterna släpper vi via www.borshajenacademy.se i mitten på januari. Håll utkik!

Med dessa rader önskar vi er ett riktigt gott nytt år!

ANNONS