Nyckeln till frihet att kunna välja – och välja bort. Om jag ska dela med mig av ett bra tips till såväl unga som gamla, män som kvinnor så är det att skaffa sig ett regelbundet sparande.

ANNONS

Text: Berit Behring, vd Danske Bank

Idag pratar vi om att fånga dagen, leva i nuet. Vi spenderar mer tid med vänner och familj. Vi tar bättre hand om oss själva och vår omvärld. Vi vill kunna köpa vår drömbostad, lämna ett trist jobb eller sätta guldkant på tillvaron. För visst vill vi att äktenskap ska hållas samman av kärlek, inte av familjens hus eller partners ekonomi? Det finns många personer som stannar kvar i olyckliga relationer för att de inte har en egen ekonomi. Men hur ska vi kunna leva i nuet även i framtiden? Välja livspartner? Eller satsa på en ny karriär eller affärsidé?

Mitt råd är att tidigt avsätta pengar till ett regelbundet sparande. Ett sparkapital innebär frihet. Det är 2017 och det är bekymmersamt att kvinnor generellt har ett lägre sparande och inte är lika delaktiga på aktie- och fondmarknaden som män. Jag tycker att det är avgörande att kvinnor ska kunna påverka sin egen livssituation, vare sig de vill lämna en dålig relation eller satsa på sin dröm. Dra-åt-helvete-pengar behövs. Att spara är att investera i sig själv och sina möjligheter. Man kan kalla det för livets krockkudde – för både män och kvinnor.

Men hur kommer man igång? Det behöver inte vara stora belopp – man kan starta med en hundralapp och sedan öka sparandet då ekonomin tillåter. När man byggt upp en buffert kan det vara klokt att även komma igång med att spara i fonder och aktier, vilket är bra om man har ett längre perspektiv och då vi lever in en lågräntemiljö.

ANNONS
ANNONS

”Dra-åt-helvete-pengar” är nyckeln till frihet.  Det här är ett ämne som är viktigt belysa, om och om igen!