Norge är världens elbilstätaste land och överallt i landet syns amerikanska Teslabilar i miljonklassen. Orsaken är att Norge varit generösa med subventioner och specialregler för elbilsägare, vilket har gjort det attraktivt att både köra och köpa elmotordrivna fordon. Bland annat har bilarna fått framföras i kollektivtrafikzoner, har haft fri eller billigare parkering samt att de också haft rabatter i det norska vägtullsystemet.

ANNONS

För serieentreprenören Elon Musks Tesla har Norge varit ett land som historiskt sett inneburit stor succé och de har gjort ett kraftigt fotavtryck med stor försäljning av de innovativa bilarna. Flera gånger har en bil från Tesla varit den mest sålda bilen i landet på månadsbasis i konkurrens med bensin- och dieselbilar. Men nu kan försäljningen drabbas av bakslag då den norska regeringen vill införa en engångsskatt för elbilar baserat på vikten.

Förslaget har väckt stor kritik och de amerikanska Tesla-bilarna väntas drabbas hårdast då de ofta väger mest på grund av deras tunga batterier.

Motivet till den nya skatten, som redan kallas för ”Tesla-skatt”, är att elbilar väger mer än vanliga bilar och därmed medför mer slitage på vägarna.

Enligt det förslag som lagts fram skulle engångsavgiften kunna ligga på mellan 7 000 och 70 000 norska kronor baserat på viktnivån. Omräknat i svenska kronor handlar det om ett spann på mellan 7 100 och 71 150 kronor.

Men förslaget är kontroversiellt och uppges enligt den norska elbilsföreningen ha skapat en stor osäkerhet i en tid när allt fler norrmän ska övertalas om att en elbil är något för dem.

”Regeringen spelar med elbilsmarknaden och verkar i strid med Stortingets signaler. Nu måste regeringens avgiftsbomb stoppas i budgetförhandlingarna”, sade föreningens generalsekreterare Christina Bu.

ANNONS
ANNONS

Även en annan bilförening, Norge Automobil-Forbund, ser negativt på det nya förslaget.

”Denna skatteökning skickar en signal om att pengar i kassan är viktigare än så många elbilar som möjligt på vägarna”, sade Inger Elisabeth Sagedal, kommunikationschef på Norge Automobil-Forbund.