En av många faktorer som styr börsen just nu är om USA:s president Donald Trump kommer att få igenom sin skattereform. Investmentbanken Goldman Sachs bedömer nu att sannolikheten för att kongressen och Vita huset enas om någon typ av skattereform under nästa år uppgår till 65 procent. Det rapporterar tv-kanalen CNBC.

ANNONS

 

Goldman Sachs bedömer att om den går igenom så kan S&P 500 indexet stiga med 2,5 procent från dagens nivå. S&P 500 är ett index över 500 stora börsnoterade bolag i USA. Det är det näst största indexet i USA efter Dow Jones Industrial Average.

 

Anledningen till att investmentbanken tror att uppgången inte blir större än så är att en stor del av uppgången som amerikanska aktier redan har fått i år kan tillskrivas förväntningar på  att skattereformen. S&P 500 har nämligen hittills stigit nära 14 procent i år.

 

Resonemanget sätter fingret på hur mycket som är “inprisat” i marknaden, alltså vad marknadens aktörer redan har räknat in i en tillgång, i det här fallet alla aktier på börsen.

 

Börsen behöver alltså inte nödvändigtvis stiga på ett positivt besked av någon form om marknadens aktörer redan räknar med att så ska bli.

 

ANNONS
ANNONS

Likaså behöver börsen inte nödvändigtvis sjunka på ett negativt besked om det redan är inräknat i priset på tillgången.

 

Marknaden är mer oberäknelig än så. Är ett besked negativt kan tillgången ändå gå upp om marknaden drar en lättnadens suck, det vill säga om utfallet inte blev så negativt som det riskerade att bli – till exempel efter en lång tid av negativa nyheter.