Gröna aktier steg kraftigt under 2020, för att sedan sjunka som en sten 2021. Nu vänder det enligt SEB, som tror på stora investeringar.

ANNONS

Enligt Dagens PS sjönk till exempel Eolus Vind med 48 procent, Azelio, som är ett energilagringsbolag, med 54 procent och geotermibolaget Climeon tappade 71 procent i värde.

Till och med jättar som det danska vindkraftsbolaget Vesta fick se ordentligt sjunkande aktievärde. Vesta tappade 31 procent i börsvärde 2021 jämfört med året innan.

För småsparare med aktier i företag som sysslar med grön energi var 2021 ett riktigt dåligt år, med andra ord.

Stora investeringar i fossilfri energi

Det kommer att ändra sig, enligt storbanken SEB. Banken tror att det kommer stora investeringar i fossilfri energi. Man baserar det på att investeringarna per år inte ökat sedan 2010, och att de kommer att öka ordentligt inom en snar framtid.

Om de uppsatta miljömålen som finns världen runt ska nås måste det nämligen till investeringar. Jämfört med investeringsgraden idag behövs det tre gånger så stora investeringar i förnybar energi om miljömålen ska kunna nås världen över.

EU:s miljöfond är en av anledningarna till bankens antagande om uppsving för gröna aktier. I sina uträkningar tror banken att investeringarna i förnybar energi kommer att öka med minst 10 procent. Tillväxten kan till och med bli ännu högre.

Gröna aktier framtidsinvestering

De allra största investeringarna tror banken kommer från företagen själva. Som orsak anges kunders krav, pris på energi, och också brist på energi. Det gör att företagen måste göra investeringar i grön energi av kommersiella skäl.

ANNONS
ANNONS

För miljömedvetna aktiesparare är det goda nyheter. De som under 2021 har sett värdet på sin portfölj minska kan se fram emot bättre tider. Och de som funderar på vad som kan göra att sparkapitalet ökar i värde ska alltså enligt SEB passa på att investera i företag som sysslar med grön energi.

Hur kan man lära sig mer om börsen? Läs mer om börshajen själv, Andra Farhad, här!