Börsen 2019 har varit en fröjd för många investerar, framförallt sett till hur utvecklingen såg ut under december 2018. Men för de som hoppades på fortsatt uppgång så gav tisdagen en bitter eftersmak.

ANNONS

Tisdagen den sjunde maj 2019 blev årets hittills sämsta dag på börsen när bara ett av bolagen på OMXS30-indexet stängde på plus. Vid stängning var OMXS30 ner hela 1,9 procent samtidigt som det breda OMXS tappade 1,5 procent. När börsen går ner på en tisdag är det lätt att tankarna vandrar till ”black tuesday” 1929, men självklart var vi inte ens nära det igår.

Vilket bolag var det då som stängde på plus? Medicinteknikbolaget Getinge som steg en procent.

Volvo och SSAB bland förlorarna

Nedgångarna under gårdagen gjorde nog en del investerare på dåligt humör. Och för de som investerat i Boliden och SSAB så hade det varit konstigt om minerna var muntra. Bolagen sjönk nämligen 3,9 respektive 3,2 procent. SSAB och Ericsson sjönk också kraftigt där bolagen gick ner 3,2 respektive 3 procent.

Även banksektorn sjönk under tisdagen efter nyheten om husrannsakan hos Danske Banks förre vd, Thomas Borgen, för den pågående penningtvättshärvan i bankens estniska filial. SEB backade 2,9 procent medan Swedbank föll 2,7 procent.

Bland spelbolagen var det hårt blankade Betsson som föll stort. Totalt backade aktien hela 13 procent.

USA och Kina bakom nergången

Oron på börsen beror till stor del på den pågående handelsoron mellan USA och Kina. Vilket till stor del beror på Donald Trumps svingande på Twitter under söndagen där han förklarade att han var trött på de långsamma förhandlingarna länderna emellan och att han skulle höja tullarna på varor från Kina från 10 procent till 25 procent.

ANNONS
ANNONS

Onsdagen har börjat lugnare för börsen som vid 11-tiden handlades upp 0,32 procent.

Börshajen har tidigare skrivit om hur ett proffs investerar. Vill du lära dig? Då hittar du den artikeln här!