Handicare börsnoterades på Stockholmsbörsen under tisdagen. Företaget som erbjuder förflyttningshjälpmedel fick en bra start då kursen steg med 10 procent direkt på morgonen. Det betyder att de som tecknat sig för aktien och fått tilldelning kan sälja av redan första handelsdagen med en bra vinst.

ANNONS

Alla parter blev alltså nöjda, säljaren som lyckades göra en avyttring, mäklarna som skötte noteringen och köparna som kunde göra en vinst (om de sålde direkt). Eftersom aktien övertecknades fick dock inte alla full tilldelning vilket kan gräma en och annan då vinsten kunde blivit större om de fått alla aktier som de ville köpa.

Vilken kurs som en aktie ska noteras till är en balansgång. Den som är ägare innan noteringen och alltså säljer delar eller hela innehavet kan välja att sätta en fast kurs som man kan teckna sig för eller ett intervall.

Flera kan lockas att köpa en post med aktier om kursen är fast än om den är rörlig då alla fakta är kända från början. Sätts kursen inom ett intervall, en högsta och en lägsta kurs har säljaren en möjlighet att lägga sig i övre delen av spannet om intresset är stort.

ANNONS
ANNONS

Det företag som förbereder sig för en börsnotering får välja tillfälle med omsorg. Sker flera börsnoteringar ungefär samtidigt så slåss säljarna om investerarnas kapital. Under sommaren har det inte skett några introduktioner vilket kan ha ökat intresset hos investerarna. Efter sommaren var Balco först ut att börsnotera sig och den aktien steg ungefär 17 procent under första handelsdagen. Nästa aktie att börsnotera sig är Bioarctic. Värt att komma ihåg är att det inte finns någon garanti för att en aktie stiger när den börjar handlas på börsen.