ANNONS

I det senaste avsnittet av Börshajen podcast får vi äntligen chansen att reda ut varför vår hjärna fungerar som den gör i allmänhet och när det kommer till sparande och pengar i synnerhet.

Gästar gör nämligen hjärnforskaren Katarina Gospic som bland annat skrivit boken ”Hjärnbalans: Digital detox i en uppkopplad vardag.

Och varför har vi då så svårt att spara och hålla i våra pengar trots att vi mycket väl vet att det är bra för oss att investera?

– Hjärnan älskar snabba belöningar. Och när vi konsumerar något där upplevelsen blir ”woho”, då uppmuntrar hjärnan oss att fortsätta med det beteendet, säger Katarina i podden.

Hur gör man då för att förändra ett beteende man vet inte är helt hundra?

Bland annat genom:

  • Ta bort dåliga tankar
  • Lära sig av och analysera sina misstag
  • Rensa reklam som påverkar dig

– Och en grundregel för att ändra beteenden, det är ju längre bort vi lägger något desto svårare blir det att nå det. Lägger jag era telefoner på Mount Everest skulle ni inte vara speciellt sugna på att ta er dit för att använda dem, fortsätter Katarina.

ANNONS
ANNONS

Vill du lära dig något nyttigt som kan hjälpa dig framöver? Då lyssnar du på podden där du garanterat kommer ta med dig något nytt i livet.