Sommaren närmar sig med stormsteg och snart tar många av Sveriges ungdomar studenten. Men vad ska du ge bort i present? Tips – köp något som kan växa till en förmögenhet. Vi pratar självklart om värdepapper. Så här går du tillväga!

ANNONS

Att ge bort aktier till en blivande student, en konfirmand eller varför inte inför vilken födelsedag som helst är inte en dum idé. Kanske kan de där aktien vara början på personen ekonomiska frihet. Förr i tiden var det enkelt, då var det bara att fysiskt överlämna aktien i form av ett aktiebrev. Men sedan aktiebreven blev ett minne blott till förmån för aktiehandel på nätet är det kanske inte lika enkelt (och roligt?).

Ett klassiskt aktiebrev
Ett klassiskt aktiebrev

Men självklart går det. Och en present som gör personen till miljonär (?) är ju inte fel. Så här går du tillväga.

Ge bort värdepapper

Det behöver inte vara svårt att köpa värdepapper till någon annan. Men tyvärr är det inte lika lätt som att gå in på Åhlens och köpa ett presentkort. Är mottagaren du ska köpa värdepappret till omyndig? Då måste du kontakta hens vårdnadshavare som måste vara delaktiga i processen för att starta ett konto eller en depå. Kanske har redan personen ett konot? Då behövs det självklart inte göras ytterligare ett.

Om det inte är till ditt egna barn som du köper värdepapper så måste det vara barnets föräldrar som köper aktierna som ska ges bort. Så tillvida du inte redan har innehavet på ditt konto. Är personen myndig så kan ni enkelt tillsammans gå till banken och överföra värdepappret.

OBS! Tänk på att skriva ett gåvobrev om du vill att värdepapperna ska vara enskild egendom.

Vad blir gåvoskatten?

Blev du chockad när vi tog upp gåvoskatt? Oroa dig inte, den är självklart fortfarande borttagen. Och det är tack vare att den är borta som du nu kan skänka aktier eller fonder som du redan innehar utan extra kostnad eftersom skatten inte längre existerar. Bra där Sverige!

Jag vill inte att barnet ska få förfogande av innehavet vid 18

Vill du inte att personen som du ger gåvan till ska kunna ta ut pengarna redan vid 18? Då måste du skapa en kapitalförsäkring. På så sätt kan du som givare helt själv bestämma när gåvan ska bli tillgänglig för mottagaren.

ANNONS
ANNONS

Vill du istället att personen ska få tillgång till pengarna redan vid 18? Ja då behöver du inte göra så mycket, men glöm inte bort att titta upp vilken typ utav konot aktierna eller fonderna hamnar på. Det skiljer sig nämligen väldigt mycket i skatt. Här kan du läsa om de olika depåerna. ISK, aktie- och fondkonto eller kapitalförsäkring.

Källa: Privata affärer

Börshajen har tidigare skrivit om hur du ska tänka vid en börskrasch. Du hittar den artikeln här!