Inflationen i Sverige är den högsta på över 30 år. Priset på energi och bensin driver inflationen, och matpriserna stiger i affärerna. Här är företagen som kan bli vinnare på börsen.

ANNONS

När priserna för el, bensin och diesel stiger gör det också att priset för mat stiger ordentligt. De som producerar livsmedel får betala mer för el och drivmedel, och det höjer direkt priserna på maten. Kriget i Ukraina påverkar också priserna på livsmedel, eftersom både Ryssland och Ukraina är stora jordbruksländer som i normala fall exporterar mycket, till exempel vete, matolja och gödningsmedel.

Sista matbutikerna på börsen

Just företag som säljer mat är ganska okänsliga när det gäller konjunktursvängningar – vi kommer alltid att fortsätta köpa livsmedel, och prioritera det framför andra saker. Efter att Ica lämnat börsen är Axfood det sista företaget som är kvar i kategorin livsmedelsbutiker, rapporterar Dagens PS.

Rusande aktie och hög utdelning

Axfoods aktie har rusat 50 procent på ett år, och dessutom delar företaget ut så mycket som 75 procent av vinsten de gör till aktieägarna. Det ger en direktavkastning som inte ligger på mer än 2,3 procent, men enligt Dagens PS kan företaget överföra de ökande kostnaderna till konsumenterna – vi kommer att fortsätta köpa mat även om krisen fördjupas.

Snus och blöjor köper vi alltid

Också företag som Essity och Swedish Match är bra placeringar för den defensiva investeraren, om man är rädd för inflation och sämre konjunktur. Hygienartiklar, blöjor och snus kommer folk också att fortsätta köpa även i sämre tider!

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om varför du inte ska ha pengarna i madrassen – eller på sparkonto? Det kan du göra här!