När aktiemarknaden skakar flyr investerarna från de små bolagen. Det gör att småbolagen är lågt värderade på börsen. I krislägen är det de stora, trygga bolagen som lockar – men det kan ge vinst att satsa smått.

ANNONS

Det är lättare för små bolag att växa. Enligt Dagens PS har de senaste 85 åren mindre bolag utvecklats runt tre procentenheter bättre än större. Har man en mindre bas att växa ifrån är det förstås lättare att göra det.

Investerarna flyr småbolagen

Nu gör osäkerheten på börsen att investerarna flyr från de små bolagen till de större värdebolagen. Så länge börsen är skakig kommer det troligen att fortsätta. Men när osäkerheten försvinner är det högst troligt att de små bolagen lockar investerarna igen – och då ökar värdet på aktierna.

Dagens PS skriver att det på USA-börsen finns en skillnad i avkastning på hela 25 procentenheter mellan de stora bolagen och små tillväxtbolag sett över det senaste året. Och vinsterna har fortsatt öka för de mindre företagen.

Ha is i magen

Däremot är småbolagen lägre värderade än på 27 år, det är bara finanskrisen 2008 som slår dagens siffror. Även om det är siffror som kommer från USA är aktiemarknaden global, och den amerikanska värderingen styr småbolagens kursutveckling och värdering också på Stockholmsbörsen.

Det gäller alltså att ha lite is i magen, och att hålla koll på de mindre tillväxtbolagen. Vågar man satsa i rätt tid finns det en god chans att man ökar på sitt kapital.

ANNONS
ANNONS

Och rätt tid kan alltså vara nu, när värderingen av småbolagen är rekordlåg!

Vill du läsa mer om hur svenskarna agerar just nu? Det kan du göra här.