Börsåret 2018 närmar sig sitt slut och ser man till OMXS30 har Stockholmsbörsen gått ner nästan 11 procent under året. Men varför går börsen ner och hur ska du som sparare tänka när ditt innehav sjunker? 

ANNONS

Börsåret 2018 har varit allt annat än roligt. Vi på Börshajen beslutade oss för att reda ut varför börsen sjunker och hur du som sparare ska tänka när index pekar neråt. Vi satte oss därför ner med Avanzas sparekonom Johanna Kull, för att diskutera frågorna.

Tänk långsiktigt

Vad ska man tänka på när börsen går ner?

– Man ska tänka på att vara långsiktigt och inte hoppa från tuva till tuva. Är det pengar som du snart ska använda? Då hör de inte hemma på börsen, oavsett om den går upp eller ner. Är pengarna däremot avsatta för 15 till 20 år kommer inte dagens eller veckans börsfall att synas på den långa tidslinjen, förklarar Johanna Kull.

Förbered dig på högre boränta

Hur påverkar en räntehöjning vår privatekonomi?

ANNONS
ANNONS

– På sikt kan boräntan att gå upp. Men räntehöjningen kommer att ske stegvis, din ränta kommer alltså inte att gå från en och en halv procent till tre över en natt. Däremot kan det vara smart att förbereda sig på något högre boränta. En räntehöjning kan även innebära att du får högre ränta på ditt sparkonto, vilket i sin tur betyder att det över tid kommer finnas ett alternativ till börsen.

Vilka branscher klarar en börsnedgång bäst?

– Det finns vissa branscher som kallas för stabila. Det brukar vara branscher där företagen handlar med produkter eller tjänster som alltid behövs oavsett konjukturläget. Det kan exempelvis vara telekomoperatörer, dagligvaruhandel eller läkemedel.

Alla bör investera

Är investeringar för alla?

– Ja, fondsparande är i alla fall något som alla kan och bör ha. Däremot behöver aktier inte vara något för alla, för om du handlar med aktier är det bra att också ha ett intresse.

Handelskonflikten mellan USA och Kina är ett problem

Varför har börsen gått ner under hösten?

– Enligt mig beror det främst på tre olika faktorer. För det första har vi ränteuppgångar runt om i världen, där flera centralbanker pratar om att räntan ska stiga, vilket betyder att pengar går från aktiemarknaden till räntemarknaden. Den andra faktorn är handelskonflikten mellan USA och Kina, som i sig påverkar vad vi tror om framtiden. Slutligen har vi haft flera år av konjunkturuppgång där både Sverige och världsekonomin har vuxit sig starkare, men nu kommer signaler om att ekonomin inte kommer att växa lika mycket i framtiden. Allt detta påverkar börserna och aktiepriserna.

I spelaren ovan kan du se hela intervjun med Johanna Kull. Vill du höra fler tips från Johanna kan du lyssna på första avsnittet av Börshajen podcast här.