Kina slopar strafftullar mot amerikansktillverkade bilar under tre månader i ett försök att snabba upp tullförhandlingarna med USA, uppger Bloomberg.

ANNONS

Det kinesiska finansministeriet har gått ut med ett pressmeddelande om att man ska slopa strafftullarna på amerikansktillverkade bilar och bildelar. Strafftullarna tas bort under tre månader i ett försök att snabba upp förhandlingarna med USA. I slutändan förväntas det leda till totalstopp på strafftullar länderna emellan.

Beslutet ska ha tagits under G20-mötet i Buenos Aires, Argentina, vid månadsskiftet november, december. Redan i våras sänkte Kina tullar på importerade bilar men höjde kort därefter tullavgiften på bilar tillverkade i USA under juli som svar på amerikanska tullåtgärder.

Kina köper amerikanska varor

Enligt Bloomberg har mötet i Buenos Aires redan lett till att Kina börjat handla med amerikanska varor igen. Dels ska landet ha börjat handla sojabönor från USA och dels har man börjat planera att importera majs igen.

Strafftullarna har även påverkat den Kinesiska ekonomin negativt. Sedan strafftullarna infördes har man sett minskad köpkraft på bilar efter årtionden av ökade bilköp. Beslutet innebär att importavgiften sjunker till 15 procent jämfört med tidigare 40 procenten.

ANNONS
ANNONS

Källa: Bloomberg