Att komma igång med sitt sparande är enkelt, bara du väl bestämmer dig. Det finns givetvis en hel del att tänka på innan allt är på plats. Här delar jag med mig av fem konkreta och praktiska tips kring hur du som nybörjare kommer igång med ditt sparande.

ANNONS

Text: Eric Olaison

Startkapital
Många brukar fråga hur mycket pengar man behöver för att spara i aktier och andra värdepapper. Jag började med ett litet startkapital som sedan växte allt eftersom genom olika investeringar. Ett tips är att göra sparandet till en vana, se det som en ”räkning” och avsätt en summa varje månad direkt när studiebidraget eller lönen kommer.

Om du känner att du inte har råd att spara är min rekommendation att se över dina utgifter. Ofta finns det saker man kan dra ner på, förhandla om eller prioritera om. Till exempel lägga om om banklån, köpa en take away-kaffe mindre eller resa mer sällan. Genom att spara in på några utgifter kan man istället se sitt sparkapital växa.

Läs på!
En av de allra viktigaste punkterna när det gäller investeringar på börsen är kunskap. Det är viktigt att förstå hur börsen fungerar, vad du köper och att alla investeringar är förenade med risker. Många tror att de ska göra ”snabba klipp” men förlorar ofta pengarna istället. Läs därför på och skaffa dig kunskap innan du börjar investera.

Läs gärna vad finanstidningarna skriver om marknaden och följ bolagen genom kvartalsrapporter och årsredovisningar. Men lita aldrig blint på någon annans åsikt, utan bilda dig din egna uppfattning. Kunskap är viktigt för att kunna hitta rätt typ av investering för just dig, din placeringshorisont och risknivå.

Mål!
Precis som med mycket annat är det viktigt att sätta upp mål för sitt sparande. Börja med att fundera på vad just du sparar till. Kanske är det till en insats till första boendet, till en resa eller till pensionen. Beroende på om du sparar till något på kort eller lång sikt så bör du välja olika upplägg och risknivåer. Anpassa alltså sparandet efter ditt mål.

Om du sparar på lång sikt har du möjlighet att ta större risker än om du sparar och behöver pengarna inom kort. Det kan också vara bra att sätta upp en plan för när du ska se över dina innehav och eventuellt köpa/sälja. Ska det vara veckovis, någon gång i månaden eller mer sällan. Skriv gärna in en avstämningsplan i din kalender för att inte glömma bort att löpande följa upp dina placeringar och mål.

Starta en depå
När du har ett startkapital, har läst på och satt upp mål är det dags att öppna en depå. Den behövs för att kunna köpa värdepapper (så som aktier, fonder, derivat). En depå kan du öppna hos din bank eller hos en nätmäklare, till exempel Avanza eller Nordnet.

Min rekommendation är att välja en av nätmäklarna eftersom avgifterna är betydligt lägre och du får samtidigt tillgång till många olika marknader och instrument. Gå in på nätmäklarnas hemsidor och jämför priserna och upplägget. Numera har de prisvärda upplägg med lågt courtage (dvs kostnaden för att köpa och sälja värdepapper) för dig som är småsparare. Fundera också över om ett Aktie- och fondkonto eller ett Investeringssparkonto (ISK) passar dig bäst (information om detta finns på nätet).

ANNONS
ANNONS

Börja spara
När du väl har startat upp en depå hos en nätmäklare är det dags att logga in och börja placera. Är du nybörjare finns ofta olika webbutbildningar och bra information att ta del av på hemsidan. Det är också via hemsidan som man kan köpa/sälja värdepapper. Innehaven och dess utveckling följer man enkelt via olika diagram och tabeller. Jag och många andra traders använder dock handelsapplikationer, mer om det blir det i en kommande artikel. Nu är det alltså dags att göra det första köpet. Utifrån just din risknivå och dina mål kommer investeringen att se olika ut.

Vill du lära dig mer om grunderna kring aktier och aktiehandel? Då tipsar jag er om att läsa nästa artikel där jag skriver mer om just aktiehandel för nybörjare.

Redan när Eric Olaison, en av Sveriges absolut främsta investerare, var liten hade han siktet inställt högt – men att han skulle bli en av börsens tyngsta spelare och omsätta miljardbelopp från hemmet i Trosa hade han inte kunnat drömma om. Eric skriver en exklusiv artikelserie för Börshajens medlemmar där han delar med sig av matnyttig kunskap och lärdomar.