Intresserad av att investera i utländska aktier? Med rätt kunskap och mod kan du bli ett riktigt investerarproffs. Börshajen och Claes Dahlbäck hjälper dig på vägen!

ANNONS

Att investera i aktier är inte svårt, men ändå drar sig många människor från att göra det på grund av okunskap och rädsla. Men även de som redan investerar på Stockholmsbörsen kan dra sig från att investera i utländska aktier. Men gör de rätt i det?

I en intervju med Börshajen berättar den före detta vd:n på Investor och miljardinvesteraren Claes Dahlbäck om vad du behöver tänka på innan du investerar på de utländska börserna.

Bör jag investera i utländska aktier?

Många känner till bolag som Apple och Netflix och kanske vill de investera i bolagen men vågar inte. Hur gör de för att komma igång och investera i utländska aktierna?
– Den amerikanska marknaden är otroligt intressant, speciellt FAANG-aktierna (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google). Men för att investera i de bolagen så bör man ha en bra rådgivare. Det kan vara en bank eller en mäklarfirma som hjälper en till rätt beslut. För det är svårare att investera i utländska aktier, säger Claes Dahlbäck i Börshajen podcast.

 

Större risk med utländska aktier

 

ANNONS
ANNONS

Riskmässigt, finns det någon skillnad mellan svenska och amerikanska aktier? 

– Man brukar säga att det är större risk desto längre bort från sitt hemland man kommer. För det är ganska uppenbart att du inte kan följa de bolagen lika bra som du kan följa bolag i Sverige. I Sverige finns det även stora mängder med information att tillgå, så det är absolut större risk med utländska aktier.

Hur bör man följa sina bolag?

– Det är väldigt individuellt. Tycker du det är roligt, kan du göra det hela tiden med hjälp av exempelvis kvartalsrapporter och tidningar. Du kan lära dig otroligt mycket genom enkla medel. Därför tror jag att om man är ny sparare bör man köpa en liten korg med aktier, som man sedan följer. Då ska man inte heller sälja när de går ner utan istället köpa mer, det tror jag är en bra strategi.

Investerar du mycket i utländska aktier?

– Nej, inte längre. Det är mer komplext för du måste som sagt väga in valutan och följa konjunkturerna. Sen har olika marknader lite olika regler, vissa är säkra medan andra är lite mer vilda västern. Jag investerade mycket i USA när jag var yngre, för då var jag där nästan varje månad.

Tips till nybörjare

Avslutningsvis, vad har du för tre tips till investerar som vill komma igång med sitt sparande? 

– Jag skulle köpa några aktier i bolag som man känner till. Kanske tre stycken, exempelvis ett investmentbolag, ett industriföretag och ett läkemedelsföretag. Därefter skulle jag vänta ett tag för att sedan köpa tre till så att man får en korg av aktier, men inte för många, låt säga sex, sju stycken. Dessa bolagen skulle jag sedan behålla i ett par år och följa noga, det är mitt tips till nya investerare.

Lyssna på hela avsnittet med Claes Dahlbäck i Börshajen podcast här!

”Hur investerar jag i utländska aktier?”

Handla med utländska aktier fungerar på precis samma sätt som aktiehandel på Stockholmsbörsen. Den stora skillnaden är egentligen valutaväxlingen och exponeringen. Enkelt förklarat betyder det att när du köper ett svenskt bolag med svenska kronor exponeras du mot den svenska kronan. Det betyder att om aktien går upp har du tjänat pengar. Exponeras du däremot mot exempelvis en amerikansk aktie som handlas i dollar och sedan sjunker dollarn i värde mot kronan, då kommer du att påverkas negativt eftersom vinsten då blir mindre.

Handel med utländska aktier innebär i längden att du alltid kommer exponeras mot en annan valutamarknad än din egen. Detta skapar svårigheter när det gäller att få överblick över vinsten.

Källskatt på utdelning i utländska aktier

När du handlar med utländska aktier måste du även betala källskatt på utdelningen som du får. Källskatten ser lite olika ut beroende på vilken marknad du exponeras mot. På ett KF eller ISK betalar du vanligtvis inte avgift för dina utdelningar, men det är något som man inte känner till i andra länder. Det betyder att källskatten kommer att dras oavsett.

Men du kan få pengarna tillbaka. På ett ISK får du en automatisk avräkning på upp till 500 kronor, det betyder att du automatiskt får tillbaka det beloppet på nästa deklaration. Dock kan belopp som överstiger 500 kronor utebli.

Därför är det oftast smartare att använda sig av ett KF vid köp av utländska aktier. Detta eftersom juridiskt står försäkringsbolaget som ägare för aktien vilket betyder att de hämtar tillbaka källskatten åt dig. Viktigt att notera är att det kan ta ett par år innan du får tillbaka pengarna.

Skulle du däremot använda dig av en klassisk aktie- och fonddepå ”bakas” källskatten in i de 30 procenten som du betalar på din vanliga källskatt.

Tänk på att köp av aktier utomlands även kan vara ett bra sätt att få större riskspridning. Detta eftersom även om Stockholmsbörsen sjunker betyder inte det att de utländska börserna kommer gå dåligt.

Börshajen har tidigare skrivit om hur du kan lära dig att investera genom att ta rygg på miljardären Claes Dahlbäck. Här hittar du intervju där han avslöjar sina bästa tips.

Källa för källskatt: Nordnet

Oavsett vad för aktier du väljer att köpa är aktiehandel förenat med risker och framtida avkastning är aldrig given. All information som tillhandahålls via Börshajens kanaler är avsedd endast som allmän information och utgör inte investeringsrådgivning, annan rådgivning, rekommendationer eller investeringsanalys. Det finns en risk att informationen inte är uttömmande eller uppdaterad. Det finns också en risk att informationen är felaktig och innehåller tekniska brister. Användandet av webbplatsen och Börshajens övriga plattformar och kanaler sker således helt på egen risk. Börshajen ansvarar inte i något fall för skada eller ekonomisk förlust, varken direkt eller indirekt, som uppkommer som en följd av informationen på webbplatsen, användandet av den eller bristande tillgång till webbplatsen från tid till annan.