Det bästa sättet för att öka din förmögenhet är att låta ditt kapital jobba åt dig. Men att investera är inte alltid lätt. En som vet hur man gör är miljardären Claes Dahlbäck. Börshajen tar rygg på en av Sveriges mest framgångsrika investerare.

ANNONS

Börshajen podcast gästas varje vecka av en profil från finansbranschen. I avsnitt sex gästade näringslivstoppen och miljardären Claes Dahlbäck för att bland annat diskutera aktieaffärer och hur du som nybörjare lär dig att investera. Nedan hittar du de tips som Claes delade med sig av till alla som vill börja investera.

Hitta bolag att investera i

Hur ska nybörjare göra för att veta vilka bolag de ska investera i?
– Det jag gör är att jag läser alla affärstidningar, både svenska och amerikanska. Sen pratar jag med personer som kan aktier, det kan vara analytiker eller liknande. Under dessa samtal gäller det att verkligen lyssna, för det är ett ständigt informationsflöde.

Hur hittar man bolag att investera i?
– Det måste vara en bransch som du tycker är spännande och som du tycker har en bra framtid, med bra möjligheter. Sen måste du veta vad det är för vd på bolaget, det är primärt att du känner att du kan lita på vd:n. Gör du det, då har du hittat ett bra bolag.

Hur gör du när du hittat ett bolag som du vill investera i?
– När jag har hittat ett bolag som jag blivit intresserad av, köper jag en liten post för att motivera mig själv. Det innebär att jag rätt tidigt köper cirka tio procent av den posten som jag hade tänkt från början. Med den lilla posten investerad så blir jag motiverad att läsa mer, för du vill ju inte förlora pengarna och sen när jag känner mig säker då köper jag mera. Jag tycker inte att man ska gå in med allt direkt för saker kan hända, exempelvis kan vd:n få sparken.

Jag tror inte på daytraders

ANNONS
ANNONS

 

Investera aldrig kortsiktigt

Hur ska man som sparare reagera om vd:n får sparken?
– Du ska aldrig paniksälja, det vill säga, sälja när alla andra säljer. Det är ofta bra att ta ett andetag och fundera om det har hänt något fundamentalt eller om det bara är något litet snedsteg som bolaget kommer att överleva. Du kan aldrig rida på börskurserna, det finns ingen möjlighet. Jag tror exempelvis inte på daytraders, istället tycker jag att man stanna med den aktien som har valts ut.

Hur vet man om man ska ha ett bolag på kort- eller långsikt?
– Jag placerar alltid på lång sikt. Om en aktie helt plötsligt rusar och kanske dubblar sitt värde på ett år, då är värderingarna ofta inte sunda, då säljer jag. Men annars kan man inte investera i ett bolag på kortsikt. Köp istället bra bolag som du är beredd att ha länge och blir dessa övervärderade då kan du sälja.

Hur vet man när man ska köpa eller sälja ett bolag?
– Värderingen av bolaget, P/E-tal och direktavkastning är alltid intressant att titta på. Sen tittar jag sällan hur det har gått historiskt, utan har de ett vettigt P/E-tal och bra direktavkastning samt en bra vd, då köper jag. Så tillvida att jag även tycker om branschen.

Hur vet man om ett P/E-tal är vettigt?
– Växer bolaget snabbt då kan man ta ett högre P/E-tal, men det beror på vad du har för krav på avkastningen. Men också hur ränteläget ser ut. Ett P/E-tal på tio är traditionellt väldigt lågt, ett P/E-tal på 20 är lite högt och 15 är okej. Men vissa tillväxtbolag kan du köpa på P/E-tal om 30-40. Det varierar men det får man lära sig med tiden.

Lär från dina misstag

Vilket var ditt första innehav?
– Det var när jag var ny analytiker på Öhmans, då skulle jag göra en analys på ett bolag som hette ASJ. Jag tyckte att de hade bra intäkter och utgifter, var lågt värderade och hade ett lågt P/E-tal. Då köpte jag femtio aktier för femhundra kronor och var jättenervös för det var en stor del av studielånet. Den gången hade jag tur för tre månader senare ville Saab köpa upp bolaget, så det året blev det bra julklappar.

Köp inte aktier som alla vill köpa

 

Nybörjare gör ofta misstag, vilka misstag gjorde du?
– Jag köpte aktier som alla andra skulle köpa och det lärde jag mig tidigt att man inte skulle göra. Sen lär du dig mer av de dåliga affärerna än av de bra. Du ska aldrig bara ta rygg på någon annan utan du måste lära dig att lita på dig själv.

Börshajen podcast kommer ut med ett nytt avsnitt varje fredag. Du hittar alla avsnitten här